Annons

248 sidor om 100-årig linje

Att Kungsledens 100-årsjubileum ska firas med buller och bång har knappast undgått någon. Föreningen Gamla Trelleborg drar sitt strå till stacken genom att ge ut en 248 sidor tjock bok lagom till jubileet om en dryg månad.
Trelleborg • Publicerad 4 juni 2009
Foto: 
Jan Mårtensson, till vänster, ordförande i Föreningen Gamla Trelleborg, är nöjd med kollegornas arbete med jubileumsboken. Eric Sandell har samlat fakta, Sven-Åke Hansson har stått för layouten och Tom Persson har bidragit med bilder.
Jan Mårtensson, till vänster, ordförande i Föreningen Gamla Trelleborg, är nöjd med kollegornas arbete med jubileumsboken. Eric Sandell har samlat fakta, Sven-Åke Hansson har stått för layouten och Tom Persson har bidragit med bilder.Foto: 

TRELLEBORG. Bokens omfång säger en del om färjelinjens betydelse för Trelleborg, och det är något som föreningen gärna vill förmedla till trelleborgarna.

– Att öppna en tågfärjeförbindelse var enormt stort på den tiden. Tänk bara på att invigningen lockade både den svenska kungen och den tyska kejsaren, och att det dundrades saluter så fort de reste på sig, säger Eric Sandell, som svarat för det mesta av faktainsamlingen till boken.

Annons

Texterna av Eric Sandell har kompletterats med texter som tidigare varit publicerade i föreningens årsböcker. Det digra bildmaterialet kommer från flera olika källor, bland annat har Tom Persson bidragit med ett bildsvep från privata resor han gjorde på 60-talet.

I boken kan läsaren följa linjens utveckling och dess dramatiska historia genom två världskrig och bistra isvintrar på 20- 30- och 40-talen, då det kunde vara 25 grader kallt och isen tre-fyra meter tjock.

Boken har tryckts i 4 000 exemplar och försäljningen börjar på måndag morgon på föreningens kansli.

– Det är ett stort projekt för oss och givetvis ett risktagande. Men vi vet av erfarenhet att våra böcker brukar generera ett intresse, säger föreningens ordförande Jan Mårtensson.

Johan Silfversten Bergman
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons