Annons

21 konstnärer samlas i en utställning

126 verk av 21 konstnärer från sydvästra Skåne visas på Bokenäs gård, från rakubränd keramik till oljemålningar. Ett renoverat kostall har blivit utställningslokal.
Trelleborg • Publicerad 31 juli 2005

– Det viktigt att varje konstnär får visa upp sin bredd så att besökarna lär sig känna igen dem, säger Britt-Marie Aulin-Tonning. Det är så en konstnär kan få ett namn.

Utställningen är lite mindre än i påskas då 34 av föreningens, Sydvästra Skånes Konstutövare, visade sina verk. Britt-Marie Aulin Tonning förklarar det med att många är bortresta under sommaren.

Annons

Inför sommarens utställning fick var och en av föreningens cirka 65 medlemmar lämna in tio verk vardera. Sedan valdes sex verk per utställare ut för visning.

– På det här viset ser man bättre vad var och en gör, säger Britt-Marie Aulin-Tonning.

De utställande konstnärerna är nöjda med flytten till Bokenäs. Fler besökare och fler sålda verk har blivit resultatet sedan utställningarna flyttats från Skanörs rådhus respektive Garvaregården i Trelleborg.

– Folk som kommer hit kommer för konsten, förklarar en av utställarna Kerstin Hansson. I Skanör och Trelleborg var det fler flanörer som bara gick in och tittade lite.

Britt-Marie Carlsson är en av de konstnärer som visar upp flera tekniker, raku, skulptur och bilder skapade med hopsmält glas.

– Tekniken bygger på att bilden i koppartråd och andra material ligger mellan två glasskivor som värms upp till 800 grader, berättar hon. Sedan får den svalna med 100 grader i timmen.

I foderkammaren visar Yvonne Omdal bland annat skulpturer. Hon har med en eskimå som åker snowboard.

– Det bara blev så förklarar hon. Jag börjar med en klump stengodslera och sedan växer det fram.

Under vernissagen på lördagen kom en jämn ström av besökare och hälsades med skall av gårdens fem neapolitanska mastiffer.

Christer Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons