Annons

2015 inte längre stenhårt krav för medfinansiering

Malmö, Trelleborg, Vellinge och Region Skåne ställer inte längre som krav att utbyggnaden av pågatåg till Trelleborg ska vara klar 2015.
Trelleborg • Publicerad 28 december 2009

TRELLEBORG. I ett brev till näringsdepartementet skriver de tre kommunerna och regionen att man kan tänka sig att vara med och finansiera utbyggnaden även om man måste rucka på startdatumet en del.

– Det handlar om att vi kan tänka oss en utbyggnad till exempel 2016 i stället, säger Ulf Bingsgård (M), kommunalråd i Trelleborg. Vi vill inte att man ska kunna säga att vi har orimliga krav som inte går att genomföra och stoppa utbyggnaden av det skälet.

Annons

I sitt gemensamma brev till näringsdepartementet skriver kommunerna och regionen att utbyggnaden av regiontåg till Trelleborg är en naturlig fortsättning på utbyggnaden av Citytunneln i Malmö. Det är ett sätt att ta tillvara möjligheterna i den investering som gjorts på Citytunneln, menar brevskrivarna.

Ulf Bingsgård menar att det i dagsläget troligen inte går att få banan klar för trafik 2015.

– Inte ens om vi fick alla pengar idag skulle det gå, säger han. Därför kan vi tänka oss att stå fast vid vårt åtagande att vara med och finansiera utbyggnaden, även om den skjuts framåt i tiden. Men det handlar om något år, inte mer.

Avtalet som Malmö, Trelleborg och Vellinge kommuner samt region Skåne skrivit under innebär att de är med och finansierar utbyggnaden av Trelleborg med sammanlagt 215 miljoner kronor.

Hela utbyggnaden beräknas kosta 490 miljoner kronor.

Lucas Dietrichson
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons