Annons

2007 gick allt att sälja

Bomässans hus såldes när marknaden var på topp. Idag har många som vill sälja sina hus svårt att få igen vad de betalade 2007.
Trelleborg • Publicerad 22 augusti 2012
Foto: Erik Svensson

– Jag brukar säga att 2007 och 2008 tillhör undantagen. Det var väldigt speciellt då. Allt gick att sälja, säger Jenny Borgström på Svensk fastighetsförmedling i Trelleborg.

Men vissa byggherrar hade ändå problem på Stavstensudde. Peabs hus var mest svårsålda.

Annons

– Jag tror det beror på husen. De är på tre våningar. Även om det blir riktigt bra utsikt på översta våningen så blir det så mycket spring i trappor. Det lockas inte kunderna av.

Istället ville många ha enplansvillor. Och det finns det gott om på Stavstensudde.

– Många äldre bosätter sig på Stavstensudde på grund av enplansvillorna, säger Carolina Lindsjö på Bönnemarks mäklarfirma.

På Stavstensudde finns åtta byar. Fyra av dem har enplansvillor. Dessa lockar även barnfamiljer. När man har småbarn är det också skönt att slippa trappor.

– Och dessutom finns det en förskola på Stavstensudde. Men när barnen blir äldre måste man ta dem till en skola i stan, säger Jenny Borgström.

Riksbyggen fick också problem. Men när de lokala mäklarna tog över blev alla hus sålda.

– Det kan vara svårt för en byggherre som sitter i Malmö att nå ut till kunderna. Vi träffar dem på andra visningar och har lättare att fånga upp dem, säger Jenny Borgström.

Andra hus gick riktigt snabbt. Som Uniqhus som ligger på ett plan.

Idag, fem år senare, är marknaden en helt annan.

– Priserna har gått ner med 15 procent sedan dess. Den största prissänkningen såg vi för ett år sedan. Problemen i Grekland fick marknaden att kallna, säger Jenny Borgström.

Annons

Carolina Lindsjö håller med.

– Men nu tycker jag att vi börjar se en försiktig uppgång igen. Intresset börjar sakta komma tillbaka, säger hon.

Madeleine Gripsten
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons