2006 nytt rekordår för Trelleborgs hamn

År 2006 innebar ett nytt all time high för Trelleborgs hamn.
Trelleborg • Publicerad 30 januari 2007

Det framgår av statistiken för mängden gods som passerat Trelleborgs hamn som nu blivit sammanställd.

Samtliga linjer visar tillväxt i trafiken, enligt Leif Borgemark, vd för Trelleborgs hamn.

Under 2005 låg mängden gods kvar på samma nivå som 2004, cirka 10,8 miljoner ton gods. Det tyckte Leif Borgemark inte var godkänt, med tanke på att marknaden ökade.

Under 2006 blev dock resultatet betydligt bättre. Mängden gods ökade med sex procent och stannade på ungefär 11,4 miljoner ton gods, ett nytt rekord för Trelleborgs hamn.

Som vanligt var det lastbilsgodset som stod för den största ökningen, med 8,7 procent medan järnvägsgodset återigen minskade, med tre procent. Trenden att lastbilsgodset ökar medan järnvägsgodset minskar har nu pågått ett antal år i Trelleborgs hamn. Det konventionella godset ökade med cirka åtta procent, men utgör en mycket liten del av den sammanlagda mängden gods som fraktas via Trelleborgs hamn.

Antalet lastbilsenheter som fraktades på linjerna mellan Trelleborg och Tyskland blev under år 2006 540 000 stycken. Antalet järnvägsvagnar stannade på 80 000.

Passagerartrafiken var i stort sett oförändrad under 2006 jämfört med 2005. Antalet passagerare som färdades mellan Trelleborg och Tyskland uppgick under fjoråret till cirka 1,7 miljoner.

Leif Borgemark ser fram emot 2007 med tillförsikt.

– I nästa vecka inleder polska Unity Line sin nya trafik mellan Trelleborg och Swinoujscie, vilket innebär att också 2007 kan bli ett spännande trafikår i Trelleborgs hamn, menar Leif Borgemark.

Just nu befinner sig den statliga hamnstrategiutredningen i Skåne för att bland annat besöka regionens storhamnar. Trelleborg får besök på torsdagen 1 februari.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.