20 års väntan har fått sin belöning

Efter 20 år har Per-Åke Olssons väntan fått sin belöning. Tulpanträdet som han planterade i trädgården vid Högalids mittgränd blommar äntligen.
Trelleborg • Publicerad 22 juli 2010
Blommorna har vissa likheter med tulpaner och även trädets blad liknar en stiliserad tulpan.
Blommorna har vissa likheter med tulpaner och även trädets blad liknar en stiliserad tulpan.Foto: 
Från uthusets tak kan Per-Åke Olsson beundra de skira tulpanträdsblommorna.
Från uthusets tak kan Per-Åke Olsson beundra de skira tulpanträdsblommorna.Foto: 

– Vi flyttade hit 1980 och det var nog runt 1990 som jag köpte tulpanträdet, berättar han medan han visar upp det numera ståtliga trädet i den lilla radhusträdgården.

Att tulpanträd tar lång tid på sig innan de blommar är helt klart. Det kan dröja betydligt längre än 20 år innan de första blommorna visar sig. Men när trädet väl börjat blomma brukar det göra det regelbundet.

– Det var riktigt roligt att få se blommorna i år, berättar Per-Åke Olsson.

Men för att se dem i närbild måste han klättra upp för stegen till taket på det lilla uthuset. Först däruppe framträder de skira gulgröna blommorna med orange teckning vid basen i sin lite tillbakadragna skönhet.

– Vad jag har förstått så blommar de ofta upp i toppen, säger Per-Åke Olsson.

Tulpanträdet (Liriodendron tulipifera) är en art i familjen magnoliaväxter. Trädet stammar från Nordamerika. I sin naturliga miljö kan det bli upp emot 60 meter högt, men i Sverige blir det sällan mer än 20 meter. Förutom att blommorna liknar tulpaner så har även bladen på träden en viss likhet med en stiliserad tulpan.

– Jag vet inte om det finns så många andra tulpanträd i Trelleborg, säger Per-Åke Olsson.

I Trelleborgs stadspark finns i alla fall ett tulpanträd planterat.

INTERNAL INTERNAL
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.