2 000 personer står utan arbete

Antalet arbetslösa i Trelleborg har stigit rejält efter sommaren. Nu är var tionde invånare i Trelleborgs kommun utan jobb.
Trelleborg • Publicerad 16 oktober 2012
Foto: 

I slutet av september var 1 996 trelleborgare utan arbete. Det är 302 fler än vid motsvarande tid förra året och det bekymrar Karin Lindgren Eklund, sektionschef för Arbetsförmedlingen i Trelleborg och Vellinge.

– Vi är bekymrade över konjunkturläget, säger hon.

I våras såg annars situationen ljusare ut. Antalet som är helt arbetslösa eller i åtgärdsprogram sjönk från februari till maj med 153 personer. Då var antalet nere i 1 725. Sedan dess har antalet skjutit i höjden med 271 personer.

Ökningen är större i Trelleborg än i Skåne och riket. På ett år har antalet arbetslösa ökat med 1,1 procent i Trelleborg, jämfört med 0,4 procent i Skåne och 0,3 procent i Sverige. Nu är nästan var tionde trelleborgare, 9,7 procent, utan jobb.

Vad den trista hösttrenden för Trelleborg beror på har Arbetsförmedlingen ingen direkt teori om. Men antalet varsel har ökat på riksnivå, de effekterna märks också i Trelleborgs kommun.

– Här beror ökningen av varsel oftast inte på att ett enskilt företag som drar ner. Det kan vara neddragningar både i Trelleborg och närområdet som påverkar arbetslösheten här. Vi har inte längre något dominerande företag som gummifabriken var förr, säger Karin Lindgren Eklund.

Ungefär som tidigare är situationen för ungdomarna mest problematisk. Var tredje, 581 personer, av de arbetslösa i Trelleborg är mellan 18 och 24 år. Ungefär lika många utrikes födda personer är arbetslösa för tillfället.

Arbetsförmedlingen planerar inga särskilda åtgärder med anledning av den plötsliga ökningen av antalet arbetslösa.

– Vi jobbar ständigt på att effektivisera vårt arbete så att vi ska kunna hjälpa så många som möjligt till jobb, säger Karin Lindgren Eklund.

I förra veckan kom nya larmrapporter om att antalet varsel i landet ökat den senaste tiden. 7 300 personer varslades om uppsägning i september. Totalt var 393 000 personer i Sverige arbetslösa i slutet av september.

Maria Sällberg
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.