19 nya poliser ska minska antalet brott

Innan jul förstärktes polisstyrkan i närpolisområde Söderslätt med 15 personer. I juni kommer ytterligare fyra. Sven-Inge Nilsson, närpolischef i polisområde Söderslätt, hoppas på bättre brottsbekämpning framöver.
Trelleborg • Publicerad 2 mars 2010
Foto: 
Sven-Inge Nilsson, chef för närpolisområde Söderslätt, välkomnar nytillskotten i poliskåren. Nu ökar möjligheterna för kvalificerat polisarbete, menar han.
Sven-Inge Nilsson, chef för närpolisområde Söderslätt, välkomnar nytillskotten i poliskåren. Nu ökar möjligheterna för kvalificerat polisarbete, menar han.Foto: 

TRELLEBORG. – Är vi fler så kan vi göra mer, och inte bara åtgärda det som händer för stunden, säger han.

I juni förra året kom 13 polisaspiranter till Söderslätt för att påbörja sin praktik. I december blev de klara att påbörja sin tjänstgöring i polisområdet och samtidigt påbörjade ytterligare fyra sin praktik som ska vara klar i juni. Till dessa har Söderslätt fått två polismän som gått över från ett annat polisområde.

Tillskotten ger polisen helt nya möjligheter till kvalificerat polisarbete, menar Sven-Inge Nilsson. Ett av flera prioriterade områden är att vara mer närvarande i de miljöer där flest brott begås, till exempel kring krogar på nätterna. Överhuvudtaget är mer synlighet viktigt.

– Om vi är på rätt plats vid rätt tider så hjälper det folk som känner sig otrygga, säger Sven-Inge Nilsson.

Ett område där polisen planerar att sätta in mer resurser framöver är drogbekämpningen bland ungdomar. Droganvändningen sjunker allt längre ner i åldrarna.

– Vi vet att många har provat narkotika redan i nionde klass. Ju tidigare man går in med åtgärder desto mer kan man göra, säger Sven-Inge Nilsson.

Den närmaste tiden kommer två högstadieskolor att punktmarkeras. Kontakt har etablerats mellan skolorna och polisen, och skolorna rapporterar sina observationer till polisens spanare.

Ett annat område som kommer att prioriteras är bostadsinbrotten. Under sportlovsveckan inträffade 17 bostadsinbrott i polisområde södra Skåne och Trelleborg leder ligan på Söderslätt. Med mer personalresurser kan man inom hela södra Skåne avsätta mer resurser till en grupp som bara jobbar med inbrott.

Men trots resursförstärkningen är polisen till stor del beroende av allmänheten.

– De är våra ögon och öron. Minsta iakttagelse kan ha stor betydelse, säger Sven-Inge Nilsson.

Johan Silfversten Bergman
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.