Trelleborg

19-åring fälls efter ”Fuckgirl”-priset

Trelleborg Artikeln publicerades
Foto: Emil Langvad/TT

19-åringen som läste upp priset för ”årets fuckgirl” fälls av en enig tingsrätt för grovt förtal. Han ska betala ett skadestånd på 10 000 kronor till den drabbade kvinnan. Hans försvarare menar dock att domen är felaktig och den kommer att överklagas.

Det var i maj i år som Söderslättsgymnasiets studenter höll sin bal på en lokal i Malmö. Under kvällen delades tio olika priser ut. Sist ropades ”årets fuckgirl” upp, tillsammans med en motivering på rim.

19-åringen var den som läste upp motiveringen, och var också den som främst skrivit texten.

Försvaret tryckte under rättegången på att alla klasser utom en varit med och röstat fram utnämningarna och menade att 19-åringen därför bara var en budbärare. När han skrev motiveringen visste han inte vem som skulle få priset, det var först strax före presentationen som han fick reda på vem som blivit framröstad.

När 19-åringen läste upp motiveringen inför de andra eleverna spelades en låt som anspelar på att sångerskan är en hora. Kvinnan fick motiveringen inramad och även en banderoll.

Malmö tingsrätt skriver i sin dom att man bara tittat på själva gärningstillfället – det vill säga när motiveringen lästes upp och delades ut till den unga kvinnan. Det saknar i princip betydelse hur utnämningen av priset gick till och vem eller vilka som skrev motiveringen, menar rätten.

Kvinnan har berättat att hon tog mycket illa vid sig av 19-åringens agerande. Hon kände sig utskrattad och kränkt. Hon lämnade festen strax efter händelsen.

Under rättegången sa 19-åringen att han först efteråt förstod att den unga kvinnan tagit illa vid sig av utnämnandet. Han jämställde ”årets fuckgirl” med priset ”årets fuckboy” som han anser vara något positivt – att man är en tjejtjusare.

Men rätten menar att det för alla, även för 19-åringen, måste vara klart att uttrycket ”årets fuckgirl” har en starkt negativ klang. Rätten skriver att utnämningen ”dessutom förstärkts av en motivering som är mycket förnedrande och kränkande samt uppspelning av musik som knappast kan tolkas på annat sätt än att [kvinnan] utmålas som lösaktig”. I sin bedömning menar rätten att 19-åringens handlande varit hänsynslöst.

19-åringen får en villkorlig dom. Förutom skadeståndet på 10 000 kronor till den drabbade kvinnan ska han även betala 30 dagsböter på totalt 3 000 kronor.

Under måndagen meddelade 19-åringens försvar att man anser att tingsrättens dom är felaktig och den kommer att överklagas till hovrätten.