Annons

175 miljoner satsas på skolan

Centralskolan försvinner, Pilevall blir skolan på öster och en ny skola bygga på väster. Det föreslår skolnämnden efter att ha genomfört en utredning om lokalbehovet fram till 2014.
Trelleborg • Publicerad 28 februari 2008
175 miljoner ska satsas på skollokaler i Trelleborg. Arkivbild: TA
175 miljoner ska satsas på skollokaler i Trelleborg. Arkivbild: TAFoto: 

- För att skapa bra förutsättningar med lokaler har vi bedömt detta vara ett rimligt beslut, säger skolnämndens ordförande Bengt Gunnarsson (m).

Centralskolan ska enligt beslutet i skolnämnden avvecklas successivt fram till 2010. Eleverna som ska börja i förskoleklass till hösten får i stället gå på Ljunggrenska som ska byggas till eller på Kattebäck. Genom att antalet elever minskar och lokalerna på Centralskolan används mindre tror skolförvaltningen att man kan använda lokalerna till och med 2009 utan att riskera åka på det vite som arbetsmiljöverket hotat med.

Annons

Ljunggrenska och Liljeborg blir i framtiden skolorna i centrum. Liljeborgsskolan ska byggas ut och dessutom utrustas med en ny idrottshall.

Arbetet med att bygga ut Ljunggrenska och Liljeborg ska påbörjas under 2009.

Pilevall ska på sikt byggas ut till en F-9 skola med plats till 450-500 elever och tar på det sättet över efter Köpingeskolan. Innan skolan är utbyggd kommer högstadieeleverna att gå på Liljeborg

- Det är ett bra läge och passar bra som f-9 skola på öster, säger Bengt Gunnarsson.

I utredningen får grundsärskolan lokaler på Pilevall i stället för på Vannhög och Bäckaskolan. Men Bengt Gunnarsson menar att det inte finns något förslag på att verksamheten ska flyttas utan att det handlar om se på framtida möjligheter om efterfrågan på grundskoleplatser ökar på Vannhög och Bäckaskolan.

- Det är inget beslut utan vi berättar om möjligheterna. Det är på resonemangsstadiet, säger Bengt Gunnarsson.

Byggprojekten på Pilevall ska enligt skolförvaltningens utredning genomföras 2009-2010.

Beroende på hur kommunen kommer att växa under de närmaste åren ser skolförvaltningen på sikt även behov av en ny skola på väster. Hur stor skola och var den ska ligga är för tidigt att säga.

- Det hänger ihop med var det byggs. Blir det en stor utbyggnad på Maglarps strand är det naturligt att det ligger en skola där, säger Bengt Gunnarsson.

Nybygget är inplanerat 2012-2013. Lokalutredningen bygger på prognoser om elevantalet som 2014 beräknas ha stigit med omkring 500 elever. Den stora elevökningen finns i klasserna f-6 medan antalet högstadieelever minskar.

Annons

Om en ny skola i privat regi skulle etablera sig i kommunen förändrar det förutsättningarna i grunden.

Den beräknade investeringskostnaden för om- och nybyggnaden av Trelleborgs skolor ligger enligt utredningen på totalt 175 miljoner kronor fram till 2014. Hälften av summan väntas behövas inom en fyraårsperiod.

Partierna i skolnämnden var vid sitt sammanträde i onsdags eniga om utredningens slutsatser och kommer att baka in investeringarna i det kommande budgetarbetet.

- Kan vi inte optimera hur vi använder lokalerna blir det mindre pengar till den pedagogiska verksamheten.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons