Annons

17-åring tvättade pengar efter bedrägeri

17-åringen fick 15 000 överfört till sitt konto. Sedan kom fyra okända killar hem till honom och hämtade pengarna. Nu döms tonåringen för brott.
Trelleborg • Publicerad 15 november 2019
Tonåringen från Trelleborg döms för att ha tvättat pengar.
Tonåringen från Trelleborg döms för att ha tvättat pengar.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det var under sommaren 2018 som den då 17-årige killen blev kontaktad av en bekant som undrade om hennes pojkvän kunde föra över 15 000 kronor till hans konto. Förklaringen var att det fanns en begränsning på pojkvännens konto som gjorde att han inte kunde ta ut så stora summor.

17-åringen fick överföringen och tog ut pengarna. Fyra, för honom okända, personer kom sedan hem till honom och hämtade kontanterna.

Annons

Senare visade det sig att pengarna kom från ett bedrägeri av en kvinna som fått sina bankkonton tömda. Totalt försvann 300 000 kronor, och 15 000 av dessa swishades till 17-åringens konto.

Tonåringen har erkänt vad som hänt, men menar att han inte förstått varifrån pengarna kom. Han åtalades i första hand för penningtvättsbrott, men rätten menar att han inte haft insikt nog om pengarnas ursprung för att fällas för detta.

Dock menar rätten att 17-åringen, trots sin låga ålder, borde ha insett att det var fråga om om något annat än en helt normal överföring. Han har därför gjort sitt skyldig till penningstvättsförseelse. Han döms till att betala 60 dagsböter på totalt 3 000 kronor.

Louise Cronholm LöfgrenSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons