Annons

16-åring döms för flera rån

Han rånade, slog och hotade, viftade med en revolver, använde narkotika och köpte en stulen moped. Nu döms 16-åringen till rättspsykiatrisk vård och ska betala ett högt skadestånd.
Trelleborg • Publicerad 11 september 2014
Foto: JESSICA GOW / TT

Listan på brott som tonåringen från Trelleborg fälls för är lång. Samtliga ska ha skett mellan november i fjor och februari i år, då han anhölls.

Totalt döms 16-åringen för fyra rån. Det första skedde den 4 december 2013. Rånoffret blev slagen och sparkad i ansiktet innan 16-åringen tog en plånbok. Samma person blev dessutom hotad av 16-åringen några dagar innan rånet.

Annons

Knappt två månader senare blev en annan person rånad på sin moped. 16-åringen knuffade ner honom från fordonet, slog honom i ansiktet och stal hans mobiltelefon, innan han körde iväg med mopeden.

Det tredje rånet ska den dömde pojken ha utfört med två andra, som inte kunnat identifieras. Rånoffret fick flera slag och sparkar innan gärningsmännen tog 200 kronor.

Den 27 februari blev en person hotad med ett kolsyrevapen i form av en revolver. 16-åringen krävde att få prova rånoffrets keps och han vågade inget annat än lämna över den.

Förutom rånen döms pojken även för övergrepp i rättssak sedan han hotat flera vittnen och drabbade. Bland annat hotade han att skjuta två vittnens familjer om de pratade med polisen. Han döms också för ringa narkotikabrott, häleri och ringa vapenbrott.

En undersökning har visat att 16-åringen lider av en allvarlig psykisk störning. Han överlämnas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han ska också betala totalt drygt 60 000 kronor i skadestånd till de drabbade.

Louise Löfgren
Louise Cronholm Löfgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons