Annons

16-åriga Amie vill slippa drama

Tonårslivet innehåller alldeles tillräckligt med drama för 16-åriga Amie Parfitt från Lilla Beddinge. När hon och kompisarna i High 15 förbereder sig för Melodifestivalen ska det bara vara fest, bra vibbar och ”no drama”.
Trelleborg • Publicerad 31 januari 2019 • Uppdaterad 5 februari 2019
”Det är stort”. 16-åriga Amie Parfitt från Lilla Beddinge förbereder sig för Mello.
”Det är stort”. 16-åriga Amie Parfitt från Lilla Beddinge förbereder sig för Mello.Foto: Tomas Nyberg

De fyra tjejerna i Mello-aktuella High 15 – Lleucu Young, Alva Lindgren, Tiana Salmon och Amie Parfitt - bor 100 mil ifrån varandra, men de har många saker gemensamt. Exempelvis är alla djurvänner och vegetarianer, och så klart drömmer de om ett liv och karriärer som artister.

Men det gäller en sak till: Ingen av dem läser längre kommentarsfält.

Annons

– När vi la ut vår första coverlåt på nätet fick vi runt 300 000 ”views”. Och det var så klart kul. Men det kommer också med mycket åsikter, berättar Amie Parfitt.

– Vi var bara 13 år och inte beredda på att det skulle ge så mycket kommentarer. Man ska ju så klart inte ta åt sig av det negativa, fast någonstans så gör man ju det ändå. Men det är synd att inte läsa kommentarerna, för många är snälla och skriver så fina saker.

Danspoplåten ”No Drama”, som kvartetten ska tävla med i Göteborg, är till viss del en reaktion på taskig nätkultur.

– Det är så mycket drama i den här åldern ändå, särskilt på sociala medier, tycker Amie. Så mycket hat och onödigt tjafs. Och det kan ta upp så mycket av ens tid, helt i onödan. När man kan leva i nuet i stället. Därför tyckte vi att den här låten passade.

Här saknas innehåll

Resan mot vad som skulle bli gruppen High 15 började på ett läger för spirande artister 2015.

– Mamma pushade mig, och ville att jag skulle åka iväg på talangtävlingar. Men jag blev alltid blev så nervös av tanken att jag blev lite tveksam, berättar Amie.

Till sist lät hon sig i alla fall övertalas att delta i en tävling i Norrköping, och det ledde till ett artistläger med andra unga talanger; Stage Academy Camp. Vare sig Amie Parfitt, Lleucu Young eller Alva Lindgren kände varandra eller hade tänkt längre än till att åka på läger för att utveckla sina talanger för sång, dans och låtskrivande. Men artistbolaget Stage Academy fick upp ögonen för tjejerna, och tussade ihop dem.

De valde sitt namn, ”High 15” efter en kompishälsning – en trippel high five – och drog snart igång en Youtubekanal som sitt främsta medium. När sedan Tiana Salmon kom med i gruppen julen 2016 borde de visserligen ha blivit ”High 20” – men vem räknar.

– Våra röster passade bra ihop. Nu är vi en stark kvartett, och himla bra kompisar, beskriver Amie.

De senaste veckorna har gruppen repat intensivt, och sammanstrålat varje helg i Stockholm. Det är repetitioner, inspelningar och danssteg som ska sättas. Amie Parfitt som reser från Lilla Beddinge är inte den som reser längst. Alva Lindgren bor i Sundsvall, Lleucu Young i Finland. Tiana Salmon är den enda som bor i huvudstaden.

Annons

– I Stockholm är vi med varann twentyfour-seven, och har en extremt nära relation. Det låter klyschigt, men vi är som systrar, säger Amie.

High15 tävlar i Melodifestivalens första deltävling i Göteborg. Från vänster Lleucu Young, Alva Lindgren, Tiana Salmon och Amie Parfitt.
High15 tävlar i Melodifestivalens första deltävling i Göteborg. Från vänster Lleucu Young, Alva Lindgren, Tiana Salmon och Amie Parfitt.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sången är Amie Parfitts fokus, men hon gillar också att dansa, och efter många lektioner på Kulturskolan i Trelleborg (hon började när hon var sex) spelar hon både gitarr och piano.

– Jag älskar Kulturskolan, utbrister hon. Ett tag kändes det som att jag bodde där, med lektioner flera gånger i veckan. Men nu går jag på Rytmus i Malmö, så jag har slutat i Trelleborg.

Liksom de andra tjejerna i gruppen skriver Amie Parfitt också låtar, även om bandet ännu så länge inte gett ut någon av dem. Men om planerna håller släpps en EP i vår som innehåller några av tjejernas egna alster.

– Det är något jag vill utveckla, säger Amie. Att skriva till musik är att sätta ord på känslor. Det är en svår konst, men väldigt kul.

En biprodukt av att lära sig låtskrivande är förstås att man så småningom kan skriva även till andra artister. Det breddar möjligheterna att bygga sig en karriär i musiken än mer, tänker Amie.

Att redan vid 16 års ålder vara med och tävla i Melodifestivalen tycker Amie Parfitt är ”sjukt kul”. Det är nästan ett livsmål avbetat, redan nu.

– För många människor är det ju en tradition att kolla på Melodifestivalen, det känns som att så gott som alla gör det, säger hon. Och det är så stort att vara med.

På frågan om hur hon tror att det kommer att gå för High 15 säger Annie att det inte krävs någon vinst för att hon ska vara nöjd.

– Egentligen hoppas jag bara att vi själva ska vara nöjda med framträdandet, och känna att vi gjorde ett bra jobb.

Annons

Hur gruppens nummer kommer att se ut på scenen avslöjar Amie inte. Men hon vet vad gruppen strävar efter:

– Det ska kännas ungdomligt och ”feelgood”, för sådan är låten, säger hon. Lite fest och ”good vibes”.

– Jag hoppas ju att det här ska ge oss en plattform för att få visa vilka vi är. Så att vi kan komma ut mer, och fortsätta bygga en plats i musikindustrin.

Amie Parfitt älskar djur, musik och mat. Och musik, förstås, föredragsvis modern R'n'B.
Amie Parfitt älskar djur, musik och mat. Och musik, förstås, föredragsvis modern R'n'B.Foto: Linnea Nybogård
Lars ThulinSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons