Annons

1500 nya bostäder på Stavstens udde

Arbetet med att projektera Trelleborgs nya guldkust, Stavstens Udde, har inletts. Under de kommande tio åren hoppas kommunen kunna bygga 700 nya bostäder kring Kurland och Maglarp, det område där det är som störst tryck i tomtkön.
Trelleborg • Publicerad 1 juni 2003

Kommunstyrelsen beslutade i veckan att inleda arbetet med en fördjupad översiktsplan för Kurlandsområdet, med syftet att möjliggöra för upp till 1 500 nya bostäder att anläggas där under de kommande tio-femton åren. - Det är ett spännande område, det märker vi inte minst på det väldiga intresset för tomter där, kommenterar kommundirektör Rutger Persson. - För närvarande har vi omkring 210 personer som står i kö för bostäder på Stavstens udde. Stavstens udde blir alltså det nya namnet på det som idag benämns Kurland. Det havsnära området ligger mellan Trelleborgs tätort och Skåre, och lär bjuda på ett attraktivt boende inte minst för pendlare åt Malmöhållet. Mot slutet av året hoppas man kunna ta beslut i kommunfullmäktige, och går planerna framåt utan protester och överklaganden kan första byggetappen starta hösten 2004. På området kommer det att finnas både enbostadshus och flerfamiljshus, troligtvis också någon skola och ett kommersiellt centrum. Den exakta utformningen är dock inte klar, den kommer troligen att avgöras längre fram genom en arkitekttävling. Den första etappen handlar om området mellan Albäcksskogen och Kurlandsvägen. Där kan det få rum omkring 350 nya bostäder, på mark som redan i huvudsak ägs av kommunen. Etapp två sträcker sig från Kurlandsvägen och västerut, förbi skjutbanan. Etapp tre är ännu ganska höljd i dunkel, men området sträcker sig vidare västerut, till en tänkt linje i höjd med Maglarps nya kyrka. Trafikmässigt planerar man för att kapa bort all genomfartstrafik från Maglarpsområdet. Väg 500 mellan Kämpinge och Trelleborg skärs i så fall av från kopplingen till E 6 och västra infarten, och kvar blir i änden vid Trelleborgs golfbana bara en cykeltunnel till Albäcksområdet. I gengäld anläggs sannolikt en ny väg parallellt med väg 513 mellan kustvägen och Maglarps nya kyrka. Där kan trafiken från och till Skåre och Stavstens udde kopplas till E 6. Alternativt bygger man en helt ny väg från Skåre och vidare norrut mot E 6. Själva udden är fredad från bebyggelse, och något mer än det redan byggda området Tivolihusen blir det inte.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons