Annons

14 undersköterskor tog examen

Kommunens första kull av validerade undersköterskor tog sin examen på fredagen och mottog under festliga former sköterskebroschen.
Trelleborg • Publicerad 24 maj 2002

BILD: TOMAS NYBERG På 40 veckor har de fjorton eleverna, erfarna kvinnor i 40-50-årsåldern, klarat av vad vanliga gymnasiestudenter gör på tre år: de har läst in omvårdnadsprogrammets karaktärsämnen. - Det har varit mycket intensivt. Det bygger mycket på egna studier. Det har fungerat bra. De har haft en oerhört hög ambitionsnivå och de har varit duktiga även teoretiskt, teorin har blivit mer begriplig med deras praktiska erfarenhet, säger Louise Josefsson, lärare på Vårdgymnasiet. Gemensamt för alla eleverna är nämligen att de har jobbat inom kommunens äldrevård eller hemvård men saknat formell utbildning. Det har kommunen velat ändra på. De studerande har fått studiestöd genom Kunskapslyftet, men därtill har kommunen gått in och betalat mellanskillnaden upp till deras grundlön. Alla eleverna har alltså redan tjänster inom hemvården men nu sitter de säkrare. - Nu har de papper på vad de kan, en formell behörighet som ger dem ökad frihet, förklarar Louise Josefsson. De har nu möjlighet att byta tjänster med varandra, flytta till en annan kommun, eller söka till högskolan och läsa vidare till sjuksköterska, vilket innebär att de inte är lika utsatta om det skulle bli fråga om nedskärningar. - Det har varit väldigt givande. Det är en helt annan sak att läsa som vuxen, det är en stor förmån, säger Ingbritt Lander, en av de nyexaminerade undersköterskorna. Hon är inte främmande för att studera vidare. - De flesta här har nog fått mersmak på studier, sammanfattar Ingbritt Lander läge

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons