Annons

14 byar får granar av kommunen i år

Kommunen tänkte spara in på granarna i flera av byarna runtom i kommunen även i år. Men då ilsknade ordföranden i Byarådet till. Nu lovar kommunen att bekosta granar i sammanlagt 14 byar.
Trelleborg • Publicerad 6 november 2013
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Förra året sparade kommunen in på granarna i flera byar. I somras fick Lennart Kristensson, ordförande i Byarådet, beskedet att kommunen inte tänkte sponsra med granar till byalag och hembygdsföreningar i år heller.

– Då exploderade jag. Det har stått 19 granar längs kustvägen Trelleborg, 7-8 i varje rondell och 9 utanför Bingsgårds kontor. Vi på landsbygden betalar lika mycket i skatt som de som bor vid torget i Trelleborg. Det är klart att vi också ska få granar, säger Lennart Kristensson som tyckte att kommunen skulle prioritera annorlunda.

Annons

– Jag sade till dem att då slopar vi alla de 19 granarna längs kustvägen så får vi en gran var i byarna.

Efter att han uppvaktade kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) och kommundirektören Jonas Rosenkvist fick han ett nytt besked. Kommunen bekostar granar till de byar som hör av sig med kontaktuppgifter och önskemål om storlek på granen. Det blev 14 byar som ville ha en gran.

– Det är ungefär samma som tidigare år, säger Lennart Kristensson.

Kommunen bekostar granarna och transporten till byarna. Sedan får varje byalag sätta upp dem.

– Det brukar inte vara några problem. Det finns alltid någon med traktor härute på landet, menar Lennart Kristensson.

Totalt kommer kommunen att köpa in julgranar för strax över 100 000 kronor i år.

– Det är något fler granar än förra året. Det är ungefär en 20 procentig ökning, säger parkchefen Mark Huisman.

Granarna och julbelysningarna börjar sättas upp efter den 11 november.

– Då kommer granarna, säger Mark Huisman.

LÄS MER:

En del av gågatan att bli utan julljus – trots att Trelleborgs kommun investerat 200 000 kronor i ljusslingor och dekoration inför årets julskyltning. Läs mer i onsdagens pappers- eller e-tidning. E-tidningen hittar du här: http://eta.trelleborgsallehanda.se

Louise Löfgren
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons