Annons

14-åringar gripna i stor mopedhärva

Mopeder är dyra. Mopeder är lättstulna. Sedan flera månader tillbaka håller polisen i Trelleborg på med att nysta upp en omfattande härva med stulna, slaktade och vidaresålda mopeder.
Trelleborg • Publicerad 15 juni 2006

Utredningen har pågått i flera månader. Under utredningens gång har de misstänkta tonåringarna gripits gång på gång med stulna mopeder. För varje ny inblandad som polisen upptäcker blir utredningen mer komplicerad.

Vem som stulit mopeden, vilken väg den tagit, var den blivit av, vem som haft med mopeden att göra, vilka relationer de inblandade har måste kartläggas. Ny information kan innebära att hela kartan över härvan måste ritas om.

Annons

Just nu omfattar utredningen 15 stulna mopeder och 20 misstänkta 14-15-åringar. Tolv av dem är över 15 år och därmed straffmyndiga medan åtta är 14 år. Där kan polisen bara överlämna ärendet till socialtjänsten för, för den unge, frivillig behandling.

– Värdet på de stulna eller kraschade mopederna är nu uppe i över 150000 kronor, säger kommissarie Michael Mattsson på polisen i Trelleborg. Även den 14-åring som inte är straffmyndig och därför inte kan dömas i domstol kan drabbas hårt av vad de gjort.

– Det verkar som om de tror att försäkringsbolagen bara betalar ut och sedan är det klart, säger Michael Mattsson. De förstår inte att försäkringsbolagen bara tar över skadeståndsanspråken.

Så här går det till om en 15-åring får sin moped stulen och kraschad. Polisen griper en misstänkt 14-åring som erkänner. På mopedförsäkringen finns en självriskdel som 15-åringen själv får betala för att få ut en ny moped. Om mopeden kostat 25000 kronor kanske självrisken är på 3000 kronor. Då kan 15-åringen kräva 14-åringen på 3000 i skadestånd för självriskdelen. Men viktigare är att försäkringsbolaget kräver 14-åringen på 22000 kronor för den ersättning som försäkringsbolaget betalat ut, totalt 25000 kronor. Efter ett par kraschade mopeder kan skadeståndskraven hamna på över 50000 kronor för 14-åringen.

– Dessutom har vi tvåårsregeln för tillgreppsbrott, säger Michael Mattsson. Det innebär att den som dömts för ett sådant brott inte för lämplighetsintyg för körkortsutbildning förrän tidigast efter två år.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons