Annons

1,3 miljoner till fiskare för sälskador

Trelleborgs fiskare uppmanas att föra loggbok över skador som sälar orsakat. I höst kan de ansöka om ersättning hos länsstyrelsen.
Trelleborg • Publicerad 9 juli 2013
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Trelleborgs Allehanda har tidigare skrivit om fiskarnas problem med skador orsakade av sälar. De följer efter båtar, skrämmer bort fisk och äter upp fångsten. I Skåre ska problemet vara extra stort. Fiskarna har rapporterat om att sälarna blivit allt fler. Samtidigt menar Jan-Åke Hillarp, ordförande i Måkläppsföreningen, att fler sälar inte flyttat in.

Naturvårdsverket gav tidigare i år tillstånd att skjuta tre sälar i Skåre. Nu har Havs- och vattenmyndigheten även beslutat att hjälpa fiskarna med sälproblemen. Totalt i hela landet ger man nu 14,6 miljoner kronor i ersättning för sälskador. 1,3 miljoner av dessa går till Skåne. Länsstyrelsen fördelar pengarna.

Annons

-Fiskarna måste föra loggbok under sommaren över de skador som uppkommer och hur fångsten har varit. Sedan ansöker de om bidrag med sin loggbok som underlag, säger Mats Lindén på länsstyrelsen i Skåne.

Han förväntar sig att många fiskare i Trelleborg kommer att ansöka om ersättning eftersom problemen är särskilt stora i denna del av Skåne. Andra områden som får stora bidrag är Kalmar och Norrbotten. Pengarna kan också gå till förebryggande åtgärder.

-De kan till exempel gå till att utveckla alternativa redskap som till exempel torskburar, säger Susanne Viker på Havs- och vattenmyndigheten.

Louise Löfgren
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons