Annons

12,5 grader i vattnet på Dalabadet: "Det känns lite som is"

Vindarna har snuvat Trelleborg på badvattenvärmen den senaste veckan. Igår morse var det rena försommartemperaturer på vattnet vid Dalabadet.
Trelleborg • Publicerad 11 augusti 2010
Jonas Göransson, vaktmästare på Dalabadets camping, mätte upp en ovanligt låg badvattentemperatur igår.
Jonas Göransson, vaktmästare på Dalabadets camping, mätte upp en ovanligt låg badvattentemperatur igår.Foto: 
Foto: 

Varje morgon strax efter nio brukar Jonas Göransson gå ut på bryggan på Dalabadet för att mäta vattentemperaturen. Igår fick han en chock när han plockade upp termometern.

– Det är helt sjukt, bara 12,5 grader! Det verkar konstigt, men termometern fungerar som den ska.

Annons

Temperaturerna brukar trots allt svänga snabbt i vattnet utanför Trelleborg, berättar Jonas Göransson.

– Det kan skilja tre grader från en dag till en annan. Det är inget man kan göra något åt, det är ju vädret som styr.

Vädret var det annars inget större fel på igår förmiddag. Några tappra semesterfirare vågade sig ut i vattnet vid Dalabadet, trots den märkligt låga temperaturen. Anton Karlsson var på stranden med mamma Marie och tog ett dopp i strandkanten.

– Det känns lite som is, tyckte han, men det var inte värre än att han hoppade i igen några minuter senare.

En jämförelse mellan Malmö, Ystad och Trelleborg som TA har gjort visar att de senaste veckornas låga temperaturer delvis är ett lokalt fenomen. Sedan i slutet på juli har vattnet i Trelleborg ofta varit mellan tre och fem grader kallare än i grannstäderna.

Den sortens lokala avvikelser är inte ovanliga, enligt Sofia Åström, oceanograf på SMHI. Badvattentemperaturen påverkas av strömmar och vindar, som kan skilja sig åt från plats till plats. De senaste veckornas kalla vatten beror sannolikt på det som oceanografer kallar "uppvällning". Sofia Åstrand förklarar:

– Vindar inifrån land för bort det varma ytvattnet, och kallt vatten strömmar till underifrån.

Och mycket riktigt: i Trelleborg har vinden legat på från väster, nordväst och norr de senaste veckorna. Det är precis de vindriktningar som kan ge en uppvällningseffekt.

Enligt Sofia Åstrand är det svårt att säga om det är uppvällning som orsakar de lokala skillnaderna mellan Trelleborg och grannorterna. SMHI mäter vindstyrka på väderstationer, och i södra Skåne finns bara en sådan, strax söder om Malmö.

– Men vindförhållanden kan vara väldigt lokala, säger Sofia Åstrand.

Anna Thulin
David Hylander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons