Annons

106-årigt vårtecken är här på nytt

Efter en segdragen vinter är vårvädret här. Och med det kom också majblomman. På måndagen kunde ivriga försäljare hämta blommor på scoutgården.
Trelleborg • Publicerad 15 april 2013
Mikael Larsson tog emot en väska med majblommor från Titti Österberg och Anna-Karin Jeppsson.
Mikael Larsson tog emot en väska med majblommor från Titti Österberg och Anna-Karin Jeppsson.Foto: Martin Strandberg

Mikael Larsson går fram till bordet där Titti Österberg och Anna-Karin Jeppsson sitter. Han lämnar över en lapp, och får tillbaka en grön plastväska med majblommor.

-Jag har tre förpackningar som jag ska sälja. Jag hoppas att det går bra, säger han.

Annons

I Trelleborg står Trelleborgs scoutkår tillsammans med Majblommekommittén för försäljningen. Försäljaren får behålla tio procent av intäkterna. Ytterligare tio procent går till den skola eller förening som står för försäljningen. Resten går bland annat till att bekämpa barnfattigdom.

-Barnen är väldigt entusiastiska och vill sälja blommor. Och de har också en stor förståelse för hur pengarna som samlas in används. Alltså att alla inte har samma ekonomiska förutsättningar, säger Titti Österberg från Majblommekommittén i Trelleborg.

Försäljningen börjar officiellt på tisdagen. Men invigdes redan på måndagen när drottning Silvia köpte första blomman på Stockholms slott.

Årets blomma går i färgerna ljusblå, ljuslila och gul. Kulörerna har föreslagits av barn över hela landet.

-De har fått komma med förslag via webben. Sen är det en kommitté som bestämt det slutgiltiga utseendet, säger Titti Österberg.

Den första majblomman såldes 1907 i Göteborg och kostade tio öre. Idén kom från Beda Hallberg.

Maria Sällberg
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons