100 miljoner kronor till Sassnitzlinjen

Linjen Trelleborg-Sassnitz får 10 miljoner euro, eller cirka 100 miljoner kronor, i bidrag från EU-kommissionen. Pengarna ska gå till utveckling av järnvägstrafik och kombitrafik i de båda hamnarna.
Trelleborg • Publicerad 20 november 2008
I höstas kom den nya järnvägsklaffen till Trelleborgs hamn. Nu får hamnen tillsammans med Sassnitz bidrag med 100 miljoner kronor från EU för utbyggnad av järnvägs- och kombitrafik. Arkivbild: Tomas Nyberg
I höstas kom den nya järnvägsklaffen till Trelleborgs hamn. Nu får hamnen tillsammans med Sassnitz bidrag med 100 miljoner kronor från EU för utbyggnad av järnvägs- och kombitrafik. Arkivbild: Tomas NybergFoto: 

- Det är mycket tillfredsställande att denna svensk-tyska motorväg på havet blivit godkänd av kommissionen, vilket betyder att transportkorridoren mellan Trelleborg-Sassnitz erkänns som en av de viktigaste i Östersjön och att den är av avgörande betydelse för hela EU, säger Sveriges infrastrukturminister Åsa Torstensson och Tysklands transportminister Wolfgang Tiefensee i ett gemensamt uttalande.

Havets motorvägar är ett koncept som EU prioriterar i utbyggnaden av det europeiska transportnätet. Hamnarna i Trelleborg och Sassnitz har arbetat gemensamt med konceptet och nu kommer alltså en bekräftelse på att arbetet får stöd av EU.

- Jag blev helt stum när jag fick veta det, säger Leif Borgemark, vd i Trelleborg hamn. 100 miljoner kronor är ju väldigt mycket pengar.

Bidragen ska inte gå till den planerade nya utbyggnaden av hamnen i Trelleborg.

- Det handlar om delar av vår Vision 2005 som vi nu får bidrag till, berättar Leif Borgemark

Syftet med bidragen från EU är att förbättra kapaciteten på sjö-järnvägstrafiken samt kombitrafiken och målet är att få en mer effektiv transportlänk mellan Sverige och Tyskland.

- Vi är övertygade om att det här projektet bidrar till en ännu effektivare och hållbar transportkorridor mellan våra länder, säger Åsa Torstensson och Wolfgang Tiefensee.

Av de 100 miljonerna går 36 procent till Trelleborgs hamn, eller cirka 36 miljoner kronor.

- Pengarna ska användas till kompletterande arbeten och en del arbeten vi inte hunnit med att göra ännu inom Vision 2005, säger Leif Borgemark.

Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.