Annons

"100 kronor är vad vi har råd med"

En dom i Högsta förvaltningsdomstolen för flera år sedan är bakgrunden till de skärpta reglerna.
Trelleborg • Publicerad 12 oktober 2013

Det menar Sara Åhlander, tillförordnad socialchef, som säger att det tidigare betalats ut för mycket ersättning.

– Sådan subventionering är alltså inte är tillåten enligt lag, säger Sara Åhlander.

Annons

På kommunens hemsida står att den som har behov av stöd för att kunna vara med på aktiviteter eller delta i kulturlivet kan ansöka om ledsagarservice. Sara Åhlander menar dock att ledsagaren främst ska hjälpa till med saker som att gå till affären eller ta en promenad i Stadsparken.

– Vi har valt att ersätta upp till 100 kronor i månaden eftersom vi tycker att man ska kunna ta en fika tillsammans och liknande. 100 kronor är vad kommunen har råd med.

Hon förstår att funktionshindrade kan bli besvikna på de nya reglerna, men menar att man får försöka vara tacksam för att vad kommunen bidragit med tidigare.

– De som bor på gruppboende kan få hjälp av personalen, men bor man hemma är det svårt. För att få personlig assistans ska man ha ett omfattande hjälpbehov, säger Sara Åhlander.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons