Annons

100 förskoleplatser på gång i Anderslöv

Anderslöv får en ny förskola med plats för 100 barn. Därmed hoppas skolnämnden att platsbristen i kommunens förskolor är över. Beslut väntas i nästa vecka men redan efterlyses intresserade som vill driva verksamheten.
Trelleborg • Publicerad 21 februari 2008

- Vi utesluter inga alternativ och kan tänka oss privata bolag eller kooperativ och tar gärna emot förslag, säger Bengt Gunnarsson (m), ordförande i skolnämnden.

Den nya förskolan ska enligt förslaget stå färdig år 2009.

Annons

Men redan är förskolesituationen trång, värst är det i Skegrie och Anderslöv.

- Där har vi fått tränga ihop barnen, erkänner Bengt Gunnarsson.

Han förklarar underskottet på platser med att kommunens skolplanering inte hängt med i befolkningsexpansionen. Just nu saknas ett 30-tal platser bara i Anderslöv.

Tillfälligt blir lösningen uppmonterade paviljonger. Två nya, med sammanlagt 65 platser, kommer att tas i bruk i Anderslöv och Skegrie från och med april.

- Men detta är brandkårsuttryckningar och inte något långsiktigt alternativ, betonar Bengt Gunnarsson.

Först när den nya förskolan i Anderslöv, och förskolan som planeras i Skegrie, är igång är han övertygad om att kommunen kommer på fötter.

- Efter det här står vi oss bra. Samtidigt beror det så klart på hur expansionsplanerna ser ut framöver.

Även i Trelleborgs tätort finns frågetecken då kommunen letar plats åt 20-25 barn som ska börja förskolan i maj.

Men skolchef Barbro Melander är inte orolig.

- Vi har haft en stor inflyttning till kommunen men vi har nu löst situationen för våren. Hur det ser ut längre fram beror på byggplanerna.

Annons

Först när beslutet förankrats i skolnämnden och kommunfullmäktige kommer en detaljerad utredning genomföras för skolan i Anderslöv. Kostnaderna kommer att räknas in i budgeten för år 2009.

- Alla är överens om att det behövs förskolor, försäkrar Barbro Melander.

Bengt Gunnarsson tillägger att kommunen kommer att behöva utöka skolans resurser framöver i och med befolkningstillväxten.

- Vi behöver nya friska pengar.

Ola Isaksson

0410 - 545 34

ola. isaksson@

trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons