Annons

100 år firas med tillbakablick

- Ställ dig upp när du svarar!Lärare Leif Thysell tittar strängt på den lilla flickan som får ställa sig upp bredvid bänken.
Trelleborg • Publicerad 18 augusti 2004
BILD:CLAES NYBERG
BILD:CLAES NYBERGFoto: 

En lång tids tystnad från flickan avslöjar att hon inte kan lösningen till vad sex gånger sex blir. BILD: CLAES NYBERG - Då lär du dig det till i morgon, beordrar Leif Thysell innan han låter någon annan svara. Flickan sätter sig ner igen. Västra Alstad skola fyller hundra år och och för att fira det har både elever och lärare klätt ut sig tidsenligt med den epok då sockenstämman med prästen vid klubban fastslog att den nya skolan skulle uppföras i bygden. BILD: CLAES NYBERG Framme vid tavlan står Leif Thysell med en gammal pekpinne och håller mattematiklektion enligt gammalt mönster. På skolbänkarna ligger stenciler av Räknebok för folkskolan. Skolbarnen är i full gång med att lösa uträkningarna. "Sven Persson skulle bygga och hemkörde därför under 6 dagar 800 tegel om dagen. Huru många tegel hämtade han?", lyder uppgiften. Kajsa Johansson, 10 år, från Bösarp får ställa sig upp och förklarar hur hon löst problemet. det klarar hon galant och lektionen går vidare. Dagen till ära har Kajsa Johansson lånat mormors förkläde och en cape som har tillhört mormors mor. - Det är roligt att få ha sådana här kläder men jag skulle inte vilja ha dem varje dag, säger hon. Under morgonen har prästen Gustav Centervall varit på skolan och berättat för barnen om hur svårt det var att få komma i skola förr i tiden och påmint barnen att de skall vara glada att de har så bra möjligheter i dag. Och så har det lekts på gammalt vis. Genom att rulla tunnband, kasta hästsko och leka "bro bro breja" har eleverna fått en lektion i hur barn i deras egen ålder underhöll sig själva på den tiden då varken internet, tv-spel eller mobiltelefoner fanns. - Det var kul. Nuförtiden har man så mycket saker. På den tiden hade man bara sig själv att leka med, säger Kajsa Johansson. Därefter har man gått igenom ett avsnitt om ordning och tukt ur gammal skollag. En passage berättar att elever som var busiga vid sekelskiftet kunde "bestraffas genom afskild plats vid undervisningen eller lämplig kroppsaga". Någon aga blir det inte fråga om idag försäkrar Leif Thysell men däremot är han lite strängare än vanligt för att ge eleverna en idé om hur det kunde gå till i skolan 1904. Det skrämmer inte eleverna. Tvärtom. - De har frågat om de inte kan få prova på att stå i skamvrån. Jag har sagt att då får de vara lite stygga först, säger Leif Thysell och skrattar. Vid lunchdags åker matpaketen fram. Skolmatsalen är stängd, också det för att ge en fingervisning om skolförhållandena i sekelskiftets Sverige. Kosten som medtagits av eleverna är varierad och spänner från fläsk till kladdkaka och bulle. Men smörgåsar dominerar menyn. Josefine Kristersson plockar fram en hönökaksmacka som ser alldeles på tok för stor ut för att kunna ätas upp av henne. Men det ser hon inte som något problem: - Om man är hungrig så kan man, säger hon bestämt.

Johan Persson johan.persson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons