Annons

100 år aktiva år med sjöräddningen

I år är det 100 år sedan Sjöräddningssällskapet bildades. En stor utställningsbuss turnerar landet, nåja kusten, runt med information om Sjöräddningssällskapets verksamhet och historia. På fredagen var bussen i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 6 juli 2007
Under 100-årsjubileet turnerar en buss längs Sveriges kuster för att berätta om Söräddningssällskapets historia och verksamhet. Bild: Christer Hansson
Under 100-årsjubileet turnerar en buss längs Sveriges kuster för att berätta om Söräddningssällskapets historia och verksamhet. Bild: Christer HanssonFoto: 

Sjöräddningssällskapet är en nästan unik organisation som helt klarar sig utan statliga bidrag. Privata bidrag och donationer finansierar hela verksamheten och har gjort det sedan starten 1907. Det enda statliga stöd man får är momsbefrielse.

En av de mindre räddningsbåtarna kostar omkring sex miljoner kronor medan en av de stora kostar uppåt 20 miljoner. Ofta finansieras en båt med en donation, men om det är flera donatorer får den som gett stört bidrag också ge namn åt båten. Numera har Sjöräddningssällskapet också svävare och vattenscooters.

Annons

Efter tio år, 1917, hade sällskapet 4770 medlemmar. På elva räddningsstationer runt Sveriges kust fanns fem sjöräddningsbåtar som undsatte tio personer. I fjor hade antalet vuxit till 50000 medlemmar, 1500 frivilliga besättningsmän (och -kvinnor) som bemannade 141 båtar på 64 räddningsstationer.

– För närvarande har vi 16 besättningsmän fördelade på på lag, säger Christer Berg, en av sjöräddningens skeppare. Men vi behöver fler till besättningarna. Vi har fått en del ungdomar men deras utbildning tar tid.

De två lagen har jour varannan vecka vardera och har då en inställelsetid på 15 minuter om det kommer ett larm om en båt i nöd.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons