10 skäl att fortsätta tro på sommaren – till varje pris
Har ni märkt hur folk som kommer tillbaka från semestern har en oroväckande tendens att prata om saker som hände ”i somras”? Som om sommaren vore synonym med den stund man är ledig. Som om den vore över.
Lyssna inte på dem. Lyssna särskilt inte på Tomas Ledin. Sommaren är lång, skön och städsegrön. Och ännu är det så mycket kvar. Det hör till varje svensk medborgares plikt att hålla kvar sommaren med allt vi har. Näbbar och klor, ål-ljuster och i värsta fall silvertejp.
Det är en del av vår nationalkaraktär. Vår sommar är ju, rent objektivt sett, den bästa på jorden. Milda, behagliga soldagar som skulle kräva 100 år av klimatkris för att ens bli klibbiga. Ljusa, ljumma nätter och dopp i insjöar med den exakta temperaturen ”ja men man vänjer sig ju kvickt”.
Givetvis kommer glädjedödarna ändå att tvinga en att erkänna att sommaren är en kort respit. Jag tror det är en stor del av förklaringen till att vi nordbor är en smula vemodiga till kynnet. Det gör oss lite sorgfällda även när sommaren faktiskt är här. För den är kort som ett barn vid en godisdisk. Kort som själva livet. En flämtning av ljus och värme innan mörkret åter sänker sig. Och det börjar redan bli kallt om kvällen.
I södra Skåne har vi egentligen bara två årstider. Först är det jämngrå höst, sen kommer lite fuktigare höst, följd av kallare höst, sedan jättekall höst. Sen blir hösten lite varmare igen, och plötsligt så blir det riktigt soligt och varmt en torsdag eller så. Varpå följer jämngrå höst. Och det är då som det stora vemodet rullar in.
Så tenderar också vi sommarkramare att vara galghumoristiska. Regn kallar vi ”klassisk svensk midsommar”, och så fort den första försmaken av fint väder i maj bryts brutalt av kalla vindar brukar vi säga att ”jaha, det var den sommaren det”.
Det händer att vi har rätt.
”Det hör till varje svensk medborgares plikt att hålla kvar sommaren med allt vi har. Näbbar och klor, ål-ljuster och i värsta fall silvertejp.”Lars Thulin
Här är de 10 bästa tipsen vetenskapen känner för att hålla kvar sommaren, länge än. Håll till godo.
1. Laga alla måltider på grillen. Finns det filtar och någon typ av tak kan man ha kvällsmys ända till långt in på tisdag.
2. Fortsätt äta glass ute. En härskarteknik som visar hösten vem som bestämmer och gör det omöjligt för den att få en syl i vädret.
3. Bär ljusa färger, och, om möjligt, shorts. Se det som en tävling. Med lite brun-utan-sol håller man lätt borta den blåa tonen från benen.
4. Fika alltid utomhus. Det finns inget dåligt väder, bara dåliga fikabröd. Exempel på goda fikabröd är kanelbullar, kardemummabullar och kladdkaka. Samt muffins, kärleksmums, äppelpaj, chokladsnittar och… gud vad fikasugen jag blev nu.
Exempel på dåligt fikabröd är morotskaka, glutenfria bakverk samt all frukt – annat än som komplement eller dekor.
5. Gör utflykter till stranden, med picknick. Man måste inte bada. Men gör man det kommer man att finna att temperaturen ändå är något man vänjer sig vid rätt kvickt.
6. Balkonghäng med drycker. Ingen får gå in annat än om man måste gå på toaletten. Lite beroende på hur man bor, och sällskapet, kan i många fall även sådana saker klaras av på plats.
7. Promenader i skog och äng. Nej, löven är inte gula eller röda. Det är en missuppfattning beroende på att många människor lider av ett färgspektrumfel. Och det är inte några knähöga drivor av självfallna löv du pulsar igenom. Det är en komplott av grodorna som försöker fälla oss för att kunna kalasa på vårt blod.
8. Låt kökskalendern stanna på augusti. Och kommer kungen hem till er och vill vända blad, så smäll honom på fingrarna.
9. Spela in ljudet av måsar, flugor och getingar och var hjälpsam med att spela upp det som bakgrund till alla konversationer och samkväm.
10. Använd flitigt uttryck som ”huff, denna envisa värme”, ”glad midsommar” och ”det tar vi tag i någon gång i höst”.
Kämpa, kämpa mot det döende ljuset. Krampaktigt. Sommar är ju, när allt kommer omkring, så mycket attityd. Somra lugnt.