Annons
Nyheter

Wihlborg tillbaka för att vinna

Efter sex säsonger i TFF sökte Andreas Wihlborg nya utmaningar. På måndagskvällen kommer yttermittfältaren tillbaka till Vångavallen som superettans suveräna serieledare.
– Jag tror det blir en rolig och öppen match. Trelleborg vill spela fotboll och det passar oss, säger han.
Nyheter • Publicerad 6 augusti 2012
2011 åkte han ur allsvenskan med TFF. På måndagskvällen är Andreas Wihlborg tillbaka på Vångavallen. Arkiv: Scanpix
2011 åkte han ur allsvenskan med TFF. På måndagskvällen är Andreas Wihlborg tillbaka på Vångavallen. Arkiv: ScanpixFoto: 

Andreas Wihlborg lever mitt i en framgångssaga med Östers IF. Efter degraderingens år med TFF 2011 är han nu på väg upp till allsvenskan igen.

Tabellen säger allt: 14 segrar, 3 oavgjorda och 0 förluster.

Annons

Avståndet ner till Halmstads BK på tredje plats är 13 poäng.

Hemligheten bakom framgångarna stavas stabilitet och kontinuitet.

– Vi har haft bra kontinuitet i truppen, inte haft några skador. Många har spelat här i många år. Det är i princip bara jag som har kommit, annars är det samma lag som förra året, berättar Andreas Wihlborg.

– Så har vi en tydlig spelidé. Vi vill vara det spelförande laget, springer mycket för att återerövra bollen och spelar mycket längs kanterna.

Hur överraskad är du att ni gått så här bra?

– När jag kom hit kände jag direkt att det här är ett bra lag, och att vi skulle kunna vara med i toppen. Men det brukar vara väldigt jämnt i superettan, så det här var inget vi kunde hoppas på ens.

Andreas Wihlborg har spelat 13 matcher av 17, varav 9 från start. Två matchavgörande mål har det blivit, mot Brage och Halmstad.

I slutet av bortamatchen mot Landskrona i juni linkade han av med en bristning i lårets baksida.

För två veckor sedan var han tillbaka i full träning och gjorde ett femton minuter långt inhopp när Öster senast spelade 0–0 mot Ljungskile. Någon startplats mot TFF på måndagskvällen vågar han inte hoppas på.

– Formen börjar komma tillbaka, jag är i alla fall med och konkurrerar, säger han.

Annons

Är du nöjd med din egen insats?

– Både ja och nej. Det tar tid med nytt lag. Jag tycker jag skulle gjort något mål till. Men när laget vinner känns det som att det kvittar.

Andreas Wihlborg är fostrad i Höllvikens Gif och kom till TFF via Malmö FF under 2006. Då var TFF i ett liknande läge som Öster är i nu – som suveräna serieledare i superettan.

– Det var ungefär samma känsla. Vi hade bra flyt, man var aldrig orolig. Hur det än var i matcherna kände man att det här löser sig. Vi hade en kontinuitet i laget och en backlinje som höll tätt, minns han.

Vad tycker du om TFF:s säsong hittills?

– Det har varit mycket upp och ned, de har haft olika tränare, många skador och sämre spel än vad jag sett på länge.

I Växjö är fotbollsintresset vid kokpunkten.

Den 3 september invigs en ny era när den nya arenan invigs. Nästan samtliga av de 12 000 biljetterna har redan gått åt.

Vägen mot allsvenskan är spikrak. Nästa anhalt på vägen dit går via Vångavallen.

– Det ska bli kul att komma tillbaka så klart. Det här en av de matcherna man vill spela mest, man vill visa att man kommit till ett bra lag, säger Andreas Wihlborg.

INTERNAL INTERNAL
Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons