Annons
Nyheter

Wihlborg osannolik matchhjälte

Han kom, han sågs, han försvann – och kom tillbaka. Hemvändaren Andreas Wihlborg sänkte IFK Göteborg med sitt första allsvenska mål någonsin.
Nyheter • Publicerad 27 juli 2009
Foto: Daniel Nilsson
Andreas Wihlborg blev matchhjälte mot IFK Göteborg genom sitt 2–1-mål.
Andreas Wihlborg blev matchhjälte mot IFK Göteborg genom sitt 2–1-mål.Foto: Daniel Nilsson

– Det var öppet mål, jag kunde inte missa, jublade matchhjälten efter TFF:s 2–1-seger.

Det såg helt omöjligt ut. Men det blev möjligt.

Annons

Andreas Drugge och måldebutanten Andreas Wihlborg såg till att TFF vände och tog en nödvändig skalp mot självaste IFK Göteborg. Den tre matcher långa förlusttrenden är äntligen bruten.

– Vi kontrar, Fredrik Jensen slår in bollen och jag hinner före min försvarare. Det var öppet mål, jag kunde inte missa, beskrev Wihlborg sitt vinstmål efteråt. Klart skönt att göra första allsvenska målet, men ännu skönare att vi vann.

En nästan osannolik målskytt. I en nästan osannolik match.

IFK Göteborg gjorde 1–0 efter bara 1.15. Sedan fick TFF koncentrera sig på att jaga boll resten av halvleken.

– Tom (Prahl) var inte nöjd i paus. Han sa att "det kunde se ut som det gjorde i en halvlek, men inte fan i 90 minuter", sa Wihlborg.

Mycket passande rakade Andreas Drugge in kvitteringen på halvvolley bara några minuter in i halvleken. Ett mål som kändes ologiskt.

Och som följdes av en målgest som var svårtydig. Andreas Drugge bara vände sig om likt förre Manchester United-spelaren Eric Cantona utan att röra en min.

– Jag var förbannad över hur dåliga vi var innan paus. Vi kan så mycket bättre och jag ville visa det. Alla i laget kände att vi var jättedåliga. Men det här var nästan osannolikt, vi kom ju ut som ett helt nytt lag.

Sju minuter efter kvitteringen rullade TFF upp IFK Göteborg på ett sanslöst vackert sätt. Andreas Wihlborg avslutade anfallet, efteråt lyfte han på tröjan och slog med handen mot sidan på kroppen. Där fanns en tatuering. "Sandra" stod det i grekisk skrift.

– Min syster åker till USA om några dagar. Vi tatuerade in varandras namn, förklarade Wihlborg.

Annons

– Ett fantastiskt snyggt mål. Jag kan inte minnas att vi gjort ett lika snyggt mål i år, tyckte Andreas Drugge som var en av förgrundsgestalterna bakom Andreas Wihlborgs mål.

Förlustsviten är bruten. På schemat står Gais borta, innan Malmö FF väntar i ett väldigt svårtippat derby.

– Naturligtvis väldigt viktigt att vi vann, att laget fick känslan av att vinna tillbaka. Nu är det bara tre poäng som väntar i Göteborg, sen är det derby och då kan allt hända, sa Drugge.

Som kan glädjas åt att han har en lagkamrat, Andreas Wihlborg, som är inne i sin bästa period i karriären – någonsin. Få trodde att matchhjälten Wihlborg skulle få så mycket speltid som han fått sedan återkomsten från Danmark och Lyngby.

– Jag har fått chansen efter alla skadorna, och det har gått bra. I dag fick jag spela trots att en del spelare var tillbaka från skada, förklarade Wihlborg.

Ingen vet var han spelar nästa år. Men just nu verkar det bara finnas en klubb i tankarna hos honom.

– TFF är allt som gäller nu. Vi är starka här hemma, och vi visar det gång på gång, sa han lättat efter sin nedjoggning. Jag tror vi har chansen att komma precis bakom de fyra högsta i år.

En placering som i så fall skulle vara den bästa för TFF på väldigt, väldigt länge.

Martin Falkenby
Filip Magnusson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons