Nyheter

"Vad det handlar om nu är att ta tag i det"

Allsvenskan startar om och TFF har 16 omgångar på sig att lyfta från jumboplatsen. Enligt Tom Prahl måste poängen komma direkt. TA-sporten har ställt tio frågor till TFF-tränaren.
Nyheter • Publicerad 18 juli 2010

1) Vad är det som talar för att ni ska hänga kvar?

– Det är rätt ointressant egentligen vad som talar för och vad som talar emot. Vad det handlar om nu är att ta tag i det, att hitta någon slags tro, ett självförtroende och en kontinuitet som gör att vi kan plocka poäng. Om vi får folk på plats ska vi prestera bättre, både försvars- och anfallsmässigt.

2) Hur viktigt är det med en bra start efter uppehållet?

– Oerhört viktigt. Det går inte att säga att det är 16 matcher kvar... Visst kan man säga det, men det känns väldigt viktigt att vi kommer i gång och börjar plocka poäng direkt så att vi får en tro på det vi gör. Vi behöver få någon slags kick motsvarande den vi hade efter sommaruppehållet 2008. Dubbelmötet med Gefle och matchen mot Halmstad är väldigt viktiga. De är lite som cupmatcher.

3) Vad har varit jobbigast under säsongen hittills?

– Att vi inte har kunnat utveckla vårt spel någonting på grund av att vi har behövt flytta runt så mycket folk. Det har blivit som en spiral som gått nedåt. Sen har det satt sig på självförtroendet.

4) Vad är dina tankar kring alla era skador?

– Det är så att vi har ett antal spelare som är väldigt skadebenägna. Därför har vi också tagit in nytt folk i backlinjen. Just nu har vi ingen konkurrens på mittfältet. Jag hoppas att vi slipper få fler skador nu, och att Joakim Nilsson, Marcus Pode och Viktor Svensson blir friska rätt omgående.

5) 23 mål insläppta mål – hur ska försvarsspelet bli bättre?

– Vi har analyserat det ganska noga. Först och främst har vi inte kunnat spela med samma backlinje i match efter match. Sen har vi släppt in för många inläggsmål jämfört med tidigare. Vi har visserligen varit ganska bra på att försvara oss vid fasta situationer, men totalt sett har det varit alldeles för många insläppta. Målet är att vi ska ligga på ett per match under höstsäsongen. Det är viktigt att vi förbättrar inläggsförsvaret och att vi inte hamnar i underläge alltför ofta och alltför lätt.

6) Tio mål på 14 matcher – hur ska anfallsspelet bli bättre?

– Tio mål är alldeles för tamt. Vi gjorde 40 mål i fjor och skulle legat på 18, 19, 20 redan nu. Vi har alltså halverat vår målproduktion. Framförallt har vi inte gjort något mål på djupledsspelet som ju varit vårt signum tidigare. Löpvilligheten och kvalitén på mittfältet har inte varit tillräckligt bra. Vi vet vad det handlar om och fortsätter att arbeta med det. Fotboll handlar mycket om att få ett självförtroende, att vi vågar spela på våra villkor.

7) Varför har inte era nyckelspelare nått upp till sin högsta nivå?

– Dåliga planer har det nog varit i något fall. Sen har man nog inte varit mentalt beredd på att det skulle gå så här. Man har på något sett trott att det skulle rulla på. Vi visste att det skulle bli kännbart när Rasmus Bengtsson försvann, men förutom Jens Sloth så har vi ju fått behålla resten av laget.

– Men kvalitén i passningsspelet och djupledsspelet har försvunnit. Den måste komma tillbaka, annars blir det svårt. Vi har alltså haft matcher som varit förfärliga.

8) Varför har ni så förhållandevis svårt att göra er gällande på bortaplan?

– Vi har mött bra lag på bortaplan i år; Malmö, Elfsborg och Örebro. Vi analyserade det efter förra säsongen men kom inte fram till något direkt. Först och främst måste vi hitta ett spel som biter på hemmaplan med ett försvarsspel som fungerar och som vi sedan kan ta med oss till bortamatcherna.

9) Har du fått de nyförvärv du ville ha?

–Två försvarsspelare var ju det vi pratade om. Både Turunen och Koroma är trygga med bollen och bra på fötterna. Vi har värvat de spelare vi har haft möjlighet till.

10) Vad har varit det positiva att ta med sig efter vårsäsongen?

– Vi har varit bra på fasta situationer offensivt, även om vi inte har gjort mål på några hörnor än. Defensivt har vi varit okej på att försvara oss på fasta. Jag tycker att moralen varit obruten, stämningen har faktiskt varit bra.

Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.