Annons
Nyheter

Turunens framtid kan avgöras ikväll

Trelleborgs FF eller IFK Göteborg. Kinamat eller tortillas. Tuomo Turunens framtid kan avgöras ikväll.
– Jag måste visa min skicklighet, säger TFF:s inlånade mittback.
Nyheter • Publicerad 25 oktober 2010
Tuomo Turunen ställs ikväll mot IFK Göteborg.
Tuomo Turunen ställs ikväll mot IFK Göteborg.Foto: 

Tuomo Turunen står och äter en ost- och skinkmacka i spelarkorridoren på Vångavallen. Han småpratar med Ibrahim Koroma och svarar lite obesvärat på Peter Abelssons skämt om att han ska spela för Malmö FF nästa säsong. Finländarens nästa klubbadress visar sig snabbt vara ett tabubelagt samtalsämne. Tuomo Turunen undviker effektivt alla frågor om sin framtid.

– Det är för tidigt att säga någonting. Det är tre matcher kvar, jag koncentrerar mig bara på det.

Annons

När Turunen pressas ännu en gång säger han följande.

–  Jag trivs här men jag trivs i Göteborg också, mer kan jag inte säga.

Tuomo Turunen växte upp i småstaden Kuopio mitt i Finland och började sin karriär i klubben Haminan Pallo–Kissat. Förra året skrev han på för IFK Göteborg efter fyra säsonger i den finska högstaligan.

– Sverige är okej, lite bättre kvalitet än i Finland. Jag tror allsvenskan är bra för mig. Om jag spelar bra här kan jag flytta vidare sen.

Först gäller det dock att bli en etablerad mittback. De tretton matcher som ”Muki” fått spela i TFF har gett honom en skjuts i rätt riktning.

– I IFK fick jag bara spela en match, jag behövde speltid och är glad att jag kunde spela här. Det har fungerat bra under hösten, jag har fått spela och känner att jag utvecklats. Det var rätt beslut att gå till TFF.

I en lägenhet i centrala Trelleborg har Tuomo Turunen slagit sig till ro. Han åker ofta in till Malmö och träffar sin basketspelande kompis från hemlandet. Är han kvar i Trelleborg är det mestadels de två afrikanerna Ibrahim Koroma och Ade Runsewe han umgås med.

I Göteborg lagade han gärna tortillas till sina vänner men i Trelleborg har det mestadels blivit kinamat. Det är inte kul att laga mat till sig själv, säger Turunen samtidigt som Viktor Svensson tackar nej till en tortillakväll.

– Jag umgås inte så mycket med lagkamraterna, det blir ibland mellan träningarna men jag är mycket själv. Jag saknar min familj i Finland men är glad att jag har min finske vän i Malmö, säger Muki.

I Göteborg fann Turunen en vän i Tobias Sana. Han imponerade på sportchefen Håkan Mild och lärde sig läsa måltjuven Tobias Hyséns spel. Något som kan komma väl till pass när TFF gästar Gamla Ullevi ikväll.

Annons

– Jag vet att han springer mycket till fria ytor så vi får vara beredda på att ta honom där. Om de spelar som de alltid gör så tror jag att jag kan läsa honom. Jag tror jag har en fördel mot dem men de vet såklart hur jag spelar också. Det blir en tuff match men jag tror vi har chans att vinna.

Tuomo Turunen säger att han verkligen vill vinna mot IFK, visa dem att han har utvecklats och är en skicklig mittback.

Han vet att IFK har följt hans prestationer under hösten. För två veckor sedan kallade Håkan Mild upp honom för möte. Det ser nästan ut som att Turunen försagt sig när han berättar det. På följdfrågan om vad mötet handlat om svarar Turunen snabbt och koncist.

– Inget speciellt bara hur det går för mig. Inget om framtiden, bara hur livet är här i Trelleborg.

Besked om var den finske mittbacken spelar nästa säsong lär dröja. Men en liten fingervisning kan komma redan ikväll när den inlånade TFF:aren ställs mot sin ”riktiga” klubb.

Nicolinn Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons