Annons
Nyheter

True Blues flytt kan ställas in

Tanken har varit att TFF:s supporterklubb True Blues till kommande säsong ska flytta in på den norra läktaren på Vångavallen. Men nu visar det sig att flytten blir oväntat dyr och riskerar att inte bli av.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2012
True Blues Johan Lindwall och Jonny Green.
True Blues Johan Lindwall och Jonny Green.Foto: Claes Nyberg

TA-sporten berättade för en tid sedan att TFF och True Blues kommit överens om att klacken skulle få flytta från sin nuvarande plats bakom ena målet in på den norra läktaren, där de skulle få plats längst västerut på den sittplatsläktaren. Men flytten har visat sig vara mer komplicerad än vad man tidigare trott. Anledningen är att höjden mellan trappstegen är betydligt högre än vad säkerhetsföreskrifterna rekommenderar.

– Höjden mellan trappstegen är högre på en sittplatsläktare än på en ståplatsläktare. Det är 45 till 46 centimeter mellan varje trappsteg. Det är alldeles för högt för att det ska vara säkert. Runt 25 till 30 centimeter bör det vara, berättar Bengt Larsson, fritidsförvaltningens arenachef och den som ansvarar för Vångavallen.

Annons

Därför måste höjden mellan trappstegen minskas och det kostar pengar. Dessutom måste skyddsräcken sättas upp på sektionen för att göra läktaren säkrare.

– Sex skyddsräcken som vardera är tre meter långa måste sättas upp för att det ska vara säkert, förklarar Bengt Larsson.

Det gör att kostnaden för att göra om sittplatssektionen till ståplats har skenat iväg.

– Vi har tagit hit företag som har tittat på det. Kostnaden är olika beroende på om vi använder oss av trappsteg i trä eller metall. Väljer vi trä kostar det ungefär 100 000 kronor, väljer vi metall kostar det cirka 200 000, uppskattar Bengt Larsson.

Därmed har ärendet blivit en ekonomisk fråga för politikerna i fritidsnämnden.

Nästa tisdag tas ärendet upp i nämnden. Men när ärendet togs upp i arbetsutskottet var politikerna eniga om att det är för dyrt.

Mats Svensson (KD), ordförande i fritidsnämnden, var på semester när arbetsutskottet träffades men säger att det i nuläget inte är aktuellt att lägga mycket pengar på Vångavallen innan det tas ett beslut om en framtida arena.

– 200 000 kronor är inte rimligt att lägga på Vångavallen idag. Men vi får se vad vi tar för beslut nästa vecka, säger Mats Svensson.

True Blues har inte själva fått information om problemet men hört det via rykten.

– Vi har inte hunnit prata om det men det känns väldigt tråkigt. En flytt hade gynnat oss. Vi tänker jobba för det, säger Johan Lindwall, ordförande i True Blues.

Annons

– Tidigare har TFF frågat oss om vi vill flytta. Nu när vi vill det känns det skumt att det inte går, fortsätter Lindwall.

Bengt Larsson säger att alternativet om politikerna säger nej till att skjuta till pengar är att låta stolarna vara kvar på sektionen.

– De kan ju stå på sektionen trots att stolarna är där, så gör de i England, säger arenachefen.

– Vi har frågat TFF om vad som händer om de inte kan ta bort stolarna, då har de sagt att de inte vill sälja ståplatsbiljetter till utomstående på en sittplatssektion, säger Johan Lindwall.

Flytten för True Blues är nu ett dilemma. Att inte minska höjden mellan trappstegen går inte.

– Det är livsfarligt att stå där med sådan höjd mellan trappstegen som där är idag och utan skyddsräcken. Vi kan inte garantera säkerheten. Om det händer något är det vi som är ansvariga, förklarar Bengt Larsson.

Louise Löfgren
Jonas Jakobsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons