TFF:s chockförlust: minus fyra miljoner
Årsmötet var ett av de mest välbesökta i klubbens historia. Stämningen var hög. När Gunnar Persson, som satt 37 år som ordförande, delade ut hederspris i sitt namn till lagledaren Krister Törnqvist, applåderades det för fullt.
Men de mörka molnen försvann inte - och de lär inte försvinna på ett tag heller.
Ekonomin är ett problem för TFF. Verksamheten gick med förlust 2008. Inte så lite heller. 4 389 647 kronor närmare bestämt. 4,4 miljoner med en omsättning på 24 miljoner är allt annat än bra.
- Det handlar om tre bitar: publiken, tabelläget och oförmågan att sälja spelare, säger Åke Fransson.
Kassören konstaterar att budgeterade 6,6 miljoner kronor i publikintäkter stannade vid blott 3,8 miljoner. Klubben lockade fler åskådare på 13 hemmamatcher 2007 än på 15 hemmamatcher 2008. En bättre tabellposition hade givit högre bonus och när det gäller spelarförsäljningar stod Andres Isakssons flytt från Manchester till Eindhoven för lejonparten.
- Andreas får byta klubb en gång i månaden för att vi ska ro i land ekonomin, förkunnade ordföranden Per-Anders Abrahamsson halvt på skämt, halvt på allvar.
Abrahamsson hävdade också att svångremmen runt en redan slimmad organisation kommer att dras än hårdare åt, detta utan att precisera närmare.
Åke Fransson medger att klubben sedan halvårsskiftet såg vart hän det barkade. Redan då planerades det för en lösning för att undvika att redovisa negativt eget kapital.
- Det handlar om ett villkorat tillskott. Klubben är inte återbetalningsskyldig såvida den inte uppnår ett kraftigt positivt resultat. Skulle vi gå med vinst med 10 miljoner kronor 2009, då ska pengarna återbetalas. Den generöse som svarat för miljontillskottet är Rune Andersson i första hand. Finansmannen var närvarande på mötet och mottog pris i form av en glasskulptur signerad Bengt Vallien. Ett "Life achievement award" för vad han betytt för föreningen, som Abrahamsson uttryckte det.
- Det sägs att han har stora resurser, men han har än större hjärta.
Den skygge Rune Andersson lämnade tidigt, men allt talar för att han är tillbaka även nästa år. Om inte annat så för att lämna ännu ett bidrag.
- Får vi en bra placering 2009, då ökar intresset och vi får ökade sponsorintäkter och fler kommer på matcherna, säger Åke Fransson.
- Går det åt andra hållet, ja då är det uppförsbacke.
Årsmötet kan ha varit ett av de sista som genomförts av TFF som förening. Åke Fransson tror att TFF bolagiseras 2010 eller 2011.
- Det finns spekulanter som är villiga att gå in, men priset har inte diskuterats. Det kommer även finnas mindre aktieposter till supportrarna, men det är så klart en chansning att investera i en fotbollsklubb, säger Åke Fransson. Trots de ekonomiska orosmolnen tvekade varken Fransson eller Abrahamsson på att sitta ännu ett år i styrelsen.
- Det är klart att man som styrelsemedlem tar en betydande risk. Men vi är inne på ett vinnarspår som vi inte varit inne på tidigare. Möjligheterna är fler än svårigheterna, konstaterade TFF-ordföranden.
Styrelsen fick för övrigt ett nytt namn i Jan Isaksson. Den moderate kommunpolitikern, tillika pappa till landslagsmålvakten Andreas, tror inte att intressekonflikter kommer att uppstå.
- Jag är en stor TFF-fan, har följt klubben i 20 år och vill hjälpa till. Många av de ledare som Andreas hade är fortfarande kvar i klubben.