Annons
Nyheter

TFF trögstartat - i år igen

Med noll poäng och 2–8 i målskillnad har TFF fått en mardrömsstart av årets allsvenska. En tillfällighet? Kanske. Men TFF har märkligt nog i stort sett alltid startat i uppförsbacke.
Nyheter • Publicerad 14 april 2011

– Av någon anledning är vi svårstartade. Ser vi bara till de tre senaste åren så har vi haft svårt att pricka formen till seriestart, säger Alf Westerberg.

Av TFF:s 17 allsvenska säsonger har laget endast vid fyra tillfällen vunnit i någon av de två första omgångarna. Ett synnerligen svagt facit. Under Tom Prahl och Alf Westerbergs nuvarande sejour i klubben – de är inne på fjärde säsongen – har laget endast vunnit en av åtta matcher i de allsvenska inledningarna.

Annons

Alf Westerberg har ingen förklaring. Däremot ser han vad som saknats i år.

– Man måste bli skitig för att få med sig resultat i allsvenskan, den insikten måste vi få in, säger Alf Westerberg. Vi måste in i duellerna och vi måste vinna dem. Vi hade inte en varning mot Gais och vi tog knappt en frispark. Gais blev en tankeställare för oss, det var riktigt blekt och vi måste upp i prestationsnivå.

I tisdags visade tränarparet klipp från Gaismatchen för att tydliggöra för spelarna hur de vek ned sig.

– Vi är en måltavla för våra motståndare. När Gais som förlorat de fyra senaste matcherna mot oss, tar emot på sin hemmaplan, då är de taggade till tusen. De är fullt medvetna om hur viktig matchen är. Likadant är det med Gefle som vi har i nästa bortamatch och Halmstad efter det. De ser oss som en motståndare för undre halvan som det är viktigt att besegra på hemmaplan. För vår del är Norrköping på söndag en sådan match.

Alf Westerberg säger att det inte är någon kris att förlora mot Malmö eller mot Gais på bortaplan. Det är heller ingen kris att förlora mot Norrköping på söndag eftersom säsongen är lång. Däremot måste den spelmässiga kvaliteten upp några snäpp.

– Vi måste hitta rätt i vårt spel och ett försvarsspel som kan bära oss.

Problemet i de två matcherna som varit är att flera spelare från centrallinjen har saknats. Viktor Noring, Tuomo Turunen, Peter Abelsson, och Marcus Pode missade matchen mot MFF och vilket allsvenskt lag som helst hade haft svårt att ta poäng med i stort sett hela sin ryggrad utanför planen.

Mot Gais var visserligen Noring åter, men Jensen var sjuk och Kristian Haynes lämnade tidigt i matchen på grund av skada.

– De spelare som vi tvingats vara utan är spelare av riktigt bra allsvensk klass. Det är en centrallinje som vet vilken arbetsinsats som behövs.

Westerbergs optimism ökar i takt med att spelare nu är på väg tillbaka.

Annons

– Vi brukar starta dåligt, men vi brukar ordna upp det.

Likväl är det alltid tungt att behöva starta i uppförsbacke.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons