Annons
Nyheter

TFF riskerar dyr polisnota

Efter domen mot Örgryte kommer beskedet som TFF:s ordförande absolut inte vill höra: Rikspolisstyrelsen öppnar för att även ideella föreningar kan tvingas stå för poliskostnaderna vid stora matcher.
Nyheter • Publicerad 10 februari 2011
Per-Anders Abrahamsson.
Per-Anders Abrahamsson.Foto: Claes Nyberg

– Jag kan tänka mig att det blir droppen som får bägaren att rinna över, då får man lägga om ekonomin och pressa ner lönerna och driftskostnaderna, säger Per-Anders Abrahamsson.

Ordningslagen ger polisen rätt att ta betalt för sin insats vid offentliga tillställningar som arrangeras av vinstdrivande bolag. Kammarrätten slog på tisdagen fast att det även gäller idrottsaktiebolag, som AIK, Örebro och Djurgården i fotbollsallsvenskan.

Annons

När Rikspolisstyrelsen nu ser över bevakningsavgifterna visar det sig att de även kan drabba ideella föreningar, vilket flertalet svenska elitidrottsklubbar inklusive Trelleborgs FF är.

– Det kan vara ideella föreningar som driver väldigt avancerad elitserieverksamhet, med spelarlöner och tjänstebilar. Vi måste kolla på hur vi ska hantera detta, säger Thomas Eriksson, verksamhetsansvarig för ordningslagsfrågor vid Rikspolisstyrelsen (RPS).

TFF:s ordförande Per–Anders Abrahamsson är inte förvånad över domen som föll mot Örgryte. Han ser dock en stor risk med att lägga säkerhetskostnaderna på de enskilda klubbarna.

– Jag inbillar mig att det rör sig om tiotusentals kronor per stormatch för vår del. Med ridande poliser och hundpatruller. Det går i så fall ut över föreningens driftbudget, de anställda. Vi kan ju inte spela utan skor, kläder och bollar så det blir lönerna och antalet anställda som drabbas.

Är du orolig?

– Det är klart. Vi är en liten förening och har inga bråkstakar. Vi har städade supportrar, att vi då ska betala för bråkiga fans från storstäderna som kommer hit känns inte aptitretande. Då straffas vi för storstadens fans, det är ingen bra idé.

– Istället krävs det att klubbarna tar ett större ansvar för sina huliganer, men det är kritik som inte är populär. Det är lätt för mig att vara bror duktig med våra supporter som bara fått böter en gång då en glad supporter sprang in och firade ett bortamål.

Att vinstdrivande bolag, som Örgryte, i framtiden kommer att få ta del av polisens nota är svårt att komma ifrån. Att ideella föreningar måste göra detsamma är dock avlägset enligt Per–Anders Abrahamsson.

– Jag har svårt att se det framför mig. Den vägen är nog både snårig och lång.

Oavsett kan Trelleborgs FF komma att drabbas den dagen de öppnar portarna till sin nya arena.

–  Då har vi förmodligen ett arenabolag och en ideell förening som spelar där. Då undrar jag om man kan undvara sig kostnaderna, säger Abrahamsson.

Björn Gustavsson
Nicolinn Nilsson - TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons