Annons
Nyheter

TFF ökar takten första kvarten

1-1 borta mot IFK Göteborg innebar TFF:s sjätte raka match utan förlust i allsvenskan. Det krävdes en gammal skyttekung för att bibehålla sviten.
Nyheter • Publicerad 22 maj 2011
FK Göteborgs Tobias Sana radade upp målchanser i första halvlek i söndagens allsvenska fotbollsmatch mellan IFK Göteborg och Trelleborgs FF på Gamla Ullevi.
FK Göteborgs Tobias Sana radade upp målchanser i första halvlek i söndagens allsvenska fotbollsmatch mellan IFK Göteborg och Trelleborgs FF på Gamla Ullevi.Foto: 
IFK Göteborgs Tobias Hysén nickar en boll mot mål och förbi Trelleborgs Tuomo Turunen i första halvlek.
IFK Göteborgs Tobias Hysén nickar en boll mot mål och förbi Trelleborgs Tuomo Turunen i första halvlek.Foto: 
Foto: 

– Skönt att få spräcka nollan, det var livsviktigt för mig, sa Mattias Adelstam efter årets första mål.

Göteborg hade allt. Men TFF har i år mutat in första kvarten av andra halvlek. Den perioden är trelleborgarnas – ingen annans.

Annons

– Frågan är om våra motståndare vågar komma ut i spel till andra halvlek framöver, sa Alf Westerberg efter de tre målen direkt efter pausvilan mot Elfsborg senast (seger med 3–0).

När Mattias Adelstam chockade publiken på Gamla Ullevi med lagets första – och enda – skott på mål, så kom det i andra halvleks andra minut. Och givetvis, i TFF:s lyckoperiod studsade bollen rätt.

IFK-målvakten Markus Sandberg darrade när frisparksspecialisten Adelstam skickade bollen mot mål. En tavla, tyckte en förvånad Adelstam.

– Jag trodde inte att den skulle gå in. Men målvakten var helt borta och försvararen fick inte undan bollen.

Göteborgs tränare Jonas Olsson konstaterade att hans lag blev grymt straffat av den situationen. Den innebar i praktiken poängförlust, även om Göteborgs kvitteringsmål kom sent.

– Jag började så smått hoppas på seger i och med att det inte var mer än fem minuter kvar, sa TFF-tränaren Tom Prahl.

– En seger hade inte varit motiverat spelmässigt sett. Det här var ingen fotbollspropaganda, men ett hårt dagsverke av ett gäng hängivna spelare.

Jämfört med propagandaspelet mot Elfsborg senast tvingades Prahl till tre ändringar i centrallinjen. På mittfältet steg Thiago in bredvid Kristian Haynes och den allsvenske startdebutanten hade stora bekymmer under de första 25 minuterna. Det innebar att Magnus Andersson, som vikarierade för Marcus Pode som släpande forward, beordrades ner i ett platsbyte med brassen.

– Vi trodde att Thiago med sina kvicka fötter skulle kunna smörja vårt spel, men det blev för mycket bolltapp. Vi fick täta defensiven, sa Prahl.

Det blev en positiv förändring, men inte tillräcklig för att hindra IFK Göteborg från att mata på i anfall efter anfall. TFF klarade 0–0 till pausvilan med mer tur än skicklighet.

Annons

Men när TFF beträder en allsvensk gräsmatta vet alla vad som väntar efter paus. Adelstams första nätkänning för i år innebar alltså den elfte för lagets del under andra aktens första kvart.

– Tillfälligheter, men visst är det något som vi kan relatera till, sa Tom Prahl som anser sig kunna använda statistiken för att mana på spelarna.

– Vi kan få ut positiv energi av att veta att vi är starka i den perioden.

Mattias Adelstam var mest lättad över att spräcka sin egen nolla. Efter fem mål under sin första allsvenska säsong har det gått trögare.

– Jag älskar att göra mål, så för mig var det livsviktigt. Jag vill vara där framme och skapa chanser, men idag fick jag springa mycket, sa Adelstam som var en i raden av trötta spelare i omklädningsrummet efteråt.

Hur bra är ni?

– Hemma kan vi slå alla lag. Borta har vi problem i spelet men vi kämpar ändå till oss en poäng idag. Vi har ett kollektiv som är fantastiskt starkt och vi jobbar för varandra.

Maria Sällberg
Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons