Annons
Nyheter

TFF-ikonen som går Gais ärenden

Han är en av de stora profilerna i TFF-historien. Sedan i somras jobbar han som talangscout åt Gais. Men det är ingen tvekan om vilket lag Jonas Brorsson håller på i kväll (onsdag).
Nyheter • Publicerad 21 september 2011
Jonas Brorsson.
Jonas Brorsson.Foto: Thomas Lfqvist

– Klart att jag håller på Trelleborg! Gais är ju redan klara.

Jonas Brorsson var viljestark högerback i TFF mellan 1982 till 1996, med undantag för tre säsonger i Gunnilse i slutet av 80-talet. Efter spelarkarriären var han också sportchef i klubben.

Annons

Sedan i somras jobbar han som spelarscout åt Gais, kvällens motståndare på Vångavallen och ett av årets allsvenska succélag.

Uppdraget är att leta guldkorn i Skåne och Danmark.

– Gais får jobba lite som Trelleborg, med att leta guldkorn, säger han.

– Det finns ett par namn som jag rekommenderat åt Mats Persson (Gais sportchef.) Sedan är det upp till Mats och Axén (Alexander, tränaren) att gå vidare.

Hur ser marknaden ut?

– Det finns några guldkorn i Skåne, i superettan och division ett. Sedan har vi ju MFF, de har en enormt stor trupp och alla kan inte få plats där. Just nu är det väl tre namn som är intressanta.

Varför blev det Gais?

– Det bygger på min relation med Mats Persson. Vi har känt varandra länge, ända sedan han var i Frölunda, -98 kanske. Sedan har vi hållit kontakten. Jag får ingen ersättning eller så, men det är roligt att åka runt och titta.

– Det tar jättemycket tid. AIK och Malmö är de enda som jag vet som har heltidsanställda scouter.

Varför jobbar du inte åt TFF?

Annons

– Nej, de klarar Skåne och Danmark själva. Vi hade ett samtal i somras men sen hörde jag inget mer. Men de skulle behöva en bra mittback.

Jonas Brorsson är 48 år och har fortfarande ett stort TFF-hjärta. Därför har säsongen varit ett lidande. Han försöker se laget så ofta han kan, antingen på Vångavallen eller på TV.

– Jag lider med spelarna och med tränarna. De misstag man ser hör inte hemma i division tre. De målen de släppte in mot Djurgården… Det är sanslöst, det finns inte, jag vet inte vad jag ska säga.

– Det görs för många juniormisstag, man kommer fel i positionerna. Det är tråkigt, för framåt är Trelleborg bra.

Kommer de att hänga kvar?

– Jag tror att man kommer att klara det, även om man måste kvala. Men man måste slå Gais hemma, annars kommer det inte att gå. Nu måste man ha poäng.

Jonas Brorsson åkte själv ur allsvenskan med TFF 1985. Tio år senare var laget också farligt nära nedflyttningsstrecket, då som nu med Tom Prahl som tränare.

– Det du måste göra är att våga lyfta på locket och prata ut. De måste våga prata om eländet. Spelarna måste se sig själv i spegeln och inse att jag har inte varit bra, och så jobba på att förbättra sin egen prestation.

– Den gången kommer jag ihåg att vi satt i grupper och skrev ned våra synpunkter som Tom sammanställde. Vi lyckades klara oss ur det.

Det TFF av i dag saknar är enligt Brorsson spelare som vågar ta för sig och smälla på i närkamperna. Han saknar Dennis Melander i laget, men hyllar Kristian Haynes insats som härförare i derbyt senast.

Annons

Och han tror att TFF klarar sig kvar.

– Någonstans finns det kvalité. De spelar bra fotboll och har gjort fantastiska matcher. Jag vet ju hur mycket Tom och Alf lägger ner för att få det här att fungera.

Mycket kommer att avgöras under veckans hemmamatcher mot Gais i kväll och Örebro på söndag.

– Slår man inte Gais hemma så åker man ur. Laget måste ha fyra poäng på de här matcherna, helst sex.

Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons