Annons
Nyheter

TFF en nystart för EM-suktande Pode

U21-EM till sommaren är målet. Vägen dit börjar med försäsongs-träning i Anderslöv och löpning i Östervångsparken. "Jag hoppas få en nystart i karriären i TFF", säger Malmöpågen Marcus Pode.
Nyheter • Publicerad 26 januari 2009
Po de igen för Marcus. TFF blir tredje klubben i karriären för 22-årige Marcus Pode. "Ett bra gäng", säger han efter sina tre första träningspass. Bild: Claes Nyberg
Po de igen för Marcus. TFF blir tredje klubben i karriären för 22-årige Marcus Pode. "Ett bra gäng", säger han efter sina tre första träningspass. Bild: Claes NybergFoto: 

Till att börja med ska han hålla sig skadefri. Han ska bygga upp kroppen, ta en fast plats i TFF, göra en bra vårsäsong i allsvenskan och kröna den med att bli uttagen i Jörgen Lennartssons trupp till U21-EM på hemmaplan.

Så ser de närmaste månaderna ut om Marcus Pode själv får regissera framtiden.

Annons

- I bakhuvudet finns tankarna på U21-EM. Självklart, säger 22-årige Marcus Pode som dock påpekar att det är ett steg i taget som gäller.

Senast han var med i U21-landslaget var i september 2007. Sedan dess har det mest handlat om skador i ljumske, knä och lår. Och så har han fått lite speltid i Nordsjälland.

- Lite oroar det förstås med alla skador, jag försöker att inte tänka så mycket på det.

Har du några skadekänningar nu?

- Nej, men det känns tungt i benen, det ska det väl göra på försäsongen, men jag hade ändå hoppats det skulle kännas lite bättre.

Vad har du lärt dig av tiden i Nordsjälland?

- Att ta hand om sig själv. Det är ett nytt ställe, ett nytt land. Man blir starkare av motgångar, man tänker att nu jävlar ska jag visa. Men 2008 var tungt, det var mycket olika skador hela tiden. Fotbollsmässigt har jag utvecklats när det gäller tempo och passningsspel. I tränaren Tom Prahls värld är Pode värvad som yttermittfältare. I varje fall som det ser ut just nu, sånt kan ändras fram till premiären.

- Vi får in ännu en spets i vårt offensiva spel. En genombrottsspelare och säker målskytt, teknisk och snabb, säger Prahl om sitt senaste nyförvärv.

Senast Prahl tränade Pode, i Malmö FF 2005, slog anfallaren igenom i allsvenskan. Sedan deras vägar skiljdes har Podes karriärkurva gått nedåt. Nu hoppas båda att den ska peka uppåt igen.

- Han är en stor talang. Men han behöver bli mentalt starkare och lite tuffare, säger Prahl.

Annons

Redan i fredags gjorde Pode första passet i sin nya miljö. Trelleborg ser han som en utmärkt plats för en nystart. - Inte lika stor press, inte lika stora krav som i en större klubb. Det verkar vara ett skönt gäng här, det märker man både på plan och i omklädningsrummet.

- Det innebär ju inte att man inte har press på sig att prestera, det måste man ha. Som ny vill man alltid visa vad man går för, menar Pode.

Med Pode, Sjöhage, Drugge, Jensen, Shala och bröderna Jovanovic har TFF en offensiv besättning som ser starkare ut än 2008.

- Vi gjorde för lite mål i fjor. Nu tycker jag vi har mycket folk på alla positioner. Nu klarar vi en frostnatt. I höstas var vi livrädda att Fredrik Jensen skulle gå sönder, säger Tom Prahl.

Tom Prahl talade redan förra året om målet att ta TFF till en allsvensk topplats. Det har inte ändrats.

- Jag vill att vi ska vara ett topplag, det är målsättningen, det finns inget annat, säger han.

Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons