Annons
Nyheter

Skånsk fotboll svävar på moln

Skåne regerar den svenska fotbollen totalt. MFF eller HIF vinner guld och TFF kan bli femma, i så fall lagets bästa placering sedan 1993.
Nyheter • Publicerad 5 november 2010
Tom Prahl, TFF.
Tom Prahl, TFF.Foto: 
Conny Karlsson, HIF.
Conny Karlsson, HIF.Foto: 
Foto: 
Roland Nilsson, MFF.
Roland Nilsson, MFF.Foto: 

Varför dominerar Skåne svensk fotboll?

Vad kan det betyda på längre sikt?

Annons

Vem är den skånska spelare som överraskat mest i år?

TA-sporten reder ut begreppen tillsammans med tränarna i lagen – Tom Prahl i TFF, Roland Nilsson i MFF och Conny Karlsson i HIF.Guld, stora silver och lilla silver. MFF, HIF och TFF i nämnd ordning. Så ser den allsvenska tabellen ut efter VM-uppehållet. Lyckade värvningar är en viktig förklaring till de skånska lagens framgångar i höst.

TFF värvade Ibrahim Koroma och Toumo Turunen under sommaruppehållet efter en, av olika orsaker, katastrofal vår.

– Vi hade mycket skador under våren och med Ibra och Turunen fick vi en annan kontinuitet. Vi slapp rotera och fylla på med folk. Båda har gjort det bra, Turunen har betytt mycket för vårt offensiva spel med sina uppspel, säger Tom Prahl.

För HIF är värvningarna av Erik Edman, Mattias Lindström, Ardian Gashi och Alexander Gerndt rena bingon.

– Att alla våra har levererat med råge är en fullträff man sällan upplever, säger Conny Karlsson, som tidigare också tränat TFF.

MFF värvade en ny assisterande tränare, katalanen Joseph Clotet Ruiz, som bidragit med sina erfarenheter från spanska ligan.

Och så har mittfältsmotorn blott 20-årige Ivo Pekalski, som förvisso kom från Landskrona Bois 2009, men som då inte spelade i a-laget, blommat.

– Han har verkligen tagit stora steg i sin utveckling i år. Hur bra han kan bli avgör han bara själv, säger en imponerad MFF-tränare Roland Nilsson.

Oavsett hur det går för TFF på söndag mot Örebro så har laget gjort en makalös spurt. TFF kan bli femma och det skulle betyda den bästa placeringen sedan 1993, även då med Tom Prahl som tränare. Som sämst kan man bli nia.

Annons

– Vi får inte betyget förrän på söndag. Femma är bra, nia är i paritet vad vi var tippade. Örebro är en jäkligt svår match. Vi har inte vunnit över dem sedan jag kom tillbaka som tränare och vi kommer inte att få något gratis.

Det hörs att Prahl är sugen på den övre placeringen.

– Oavgjort duger inte. Vi har ett stort hinder kvar så vi måste kriga för att sätta pricken över i.

Ändå måste resultaten i höst värma ordentligt i novemberrusket.

– Jag är såklart väldigt stolt över vår spurt. I våras var vi tama med urusel form, mycket skador, dåliga planer och ett självförtroende i botten efter förluster mot bland andra BP och Åtvidaberg. Sedan har vi fått vara friska och hela samtidigt som Viktor Noring varit bra och Andreas Drugge och Fredrik Jensen har levererat.

– Jag har tjatat med en dåres envishet att vi kan slåss om medaljer om vi har full styrka och alla bitar faller på plats, säger Prahl.

Fast de skånska medaljerna tas ­istället av MFF och HIF.

– Vi hade en bra höst i fjol och gjorde mycket mål. Det har vi byggt på och vi har utvecklats som lag, säger Roland Nilsson.

Varför dominerar de skånska lagen så totalt?

– Att vi och MFF nosar på medaljer är ingen överraskning, men TFF:s insats i höst är jag mäkta imponerad av, säger Conny Karlsson.

Annons

Tom Prahl replikerar berömmet.

– HIF har gjort det förfärligt bra, det trodde jag aldrig före säsongen. Hela HIF:s backlinje har imponerat och Alexander Gerndt är fenomenal och öser in mål. För MFF är utvecklingen mer logisk, deras unga pojkar har utvecklats och Pekalski är en kanonförstärkning.

För skånsk fotboll kan årets framgångar även bära frukt på sikt.

– Det skrivs mer och skapar större intresse hos fans och sponsorer. Nya spelare är mer intresserade av att gå till ett topplag som får spela i Europa. Den fördelen hade vi när vi värvade Gerndt i sommar.

I TFF är man något mer luttrade.

– När jag kom hit som tränare igen så tänkte jag att med ett bra lag och bra resultat kan vi få ett publiksnitt på i alla fall 4 000, men vi får våra 2 200 oavsett vad vi gör.

– Vi finns i ett område där Malmö dominerar och tar de allra bästa spelarna. Fast vi hade faktiskt Ivo Pelkalski på gaffeln innan han bestämde sig för MFF.

– Å andra sidan, fortsätter Prahl, så om vi får en bra placering så sår vi ett frö för att lyfta föreningen.

Vilken spelare har överraskat mest på dig?

– Förutom sommarvärvningarna så måste jag nämna Jonathan Asp som tagit steget från lärling till fullfjärdrad vänsterback.

Annons

– Och Kristian Haynes är inte bara en bra kille, han driver numera vårt spel med bra pass och gör dessutom mål, säger Prahl.

– De som överraskat mest positivt är Erik Sundin (tidigare i TFF), Markus Holgersson och Gerndt, säger Conny Karlsson.

– Vad gäller Erik Sundin jobbar han otroligt hårt för laget och i takt med framgångarna har han blivit en kyligare målskytt, fortsätter HIF-tränaren.

– Vi har många unga som gjort det bra i år, men jag måste förstås nämna Ivo Pekalski, säger Roland Nilsson.

Hur går det då på söndag?

– Ingen aning. Det är det som gör idrotten så spännande, säger Conny Karlsson.

– Jag hoppas det går jättebra, säger Roland Nilsson.

– Mjällby utan Tobias Grahn och Patrik Rosengren får svårt mot ett fulladdat MFF. Så det blir MFF som tar guld, säger Prahl.

– Vi i TFF får inget gratis mot Örebro, vi måste få igång vårt anfallsspel för att vinna.

INTERNAL INTERNAL
Tomas Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons