Nyheter

Prahl öppen för förlängning

Ingen annan tränare har lyckats så bra med TFF som Tom Prahl. Han är inne på sin åttonde säsong i klubben, har kontrakt över nästa år men redan nu vill TFF förlänga. ”Vi vill ha honom i hundra år”, säger ordföranden Per-Anders Abrahamsson.
Nyheter • Publicerad 28 augusti 2009
Foto: 
TFF vill behålla tränaren Tom Prahl.
TFF vill behålla tränaren Tom Prahl.Foto: 

TRELLEBORG. Sex gyllene år i början av 1990-talet kan bli lika många under Tom Prahls andra sejour i klubben.

– Att förlänga med Tom Prahl är den viktigaste frågan för klubbens framtid. Målsättningen är att förlänga med honom i vinter, men gärna så snart som möjligt, säger Abrahamsson.

– Vi har inte diskuterat en förlängning än men jag förstår att han stormtrivs. Hos oss är han i sitt rätta element och med honom kan vi locka till oss spelare av högre kaliber.

Förhandlingen behöver inte dra ut på tiden. Tom Prahl kan mycket väl tänka sig att stanna längre än till 2010.

– Absolut, jag trivs i den här arbetsmiljön. Jag har ingen större ambition för en utlandskarriär.

Inga förfrågningar?

– Nej du, ska man jobba utomlands krävs det att man säljer sig själv och det har jag varken tid eller lust med. Utländska klubbar har inget större intresse av att kolla in tränaren som leder allsvenskans tionde lag, särskilt inte när denne passerat 60-strecket. Så kloka är de inte…

Det kan TFF glädjas åt.

– Den här svängen i klubben är en bonus. Det har varit så kul och jag kör så länge jag kan och orkar. Vi får ta det lite pö om pö. Men om Abrahamsson vill att jag förlänger får han göra en framstöt.

Tom Prahl drivs av att nå framgång trots begränsade resurser. Han nådde fjärde plats i allsvenskan som bäst under förra sejouren, en bedrift som han tror sig kunna upprepa.

– Jag har sagt att jag vill att vi ska bli ett topplag och det kan vi bli när allt passar in. Det kunde ha skett i år men säsongen har varit strulig för oss. Men visst, det är tio omgångar kvar.

Vad krävs för att ni ska bli ett topplag?

– Vi måste få behålla stommen, det är viktigt för att vi ska få kontinuitet i det vi gör. Vi måste också få in ytterligare spetskompetens, men där har vi vissa ekonomiska begränsningar.

– Samtidigt är det en utmaning för en tränare att arbeta med spelare som andra klubbar inte tror på.

Vad kan klubben förbättra?

– Det finns alltid saker att förbättra, men inget jag vill ta i media. Våra träningsförhållanden kan förstås bli bättre. Har man några koner, en boll och en plan så kan man alltid genomföra en träning. Men det är kärvt för oss om vintern och det är genant för kommunen att det inte finns bättre träningsförhållanden i Trelleborg.

Som tränare blir Tom Prahl aldrig fullärd.

– Att våga förändra, det är det som är nyckeln. Jag har fått en nytändning som tränare och en träning ser inte likadan ut nu som den gjorde när jag var i Malmö. Metodiken är bättre, övningsvalet bredare och det som förändrats mest är anfallsspelet som är mycket mer strukturerat där vi har olika typer av gurkburkar, inövade varianter.

Så länge Tom Prahl är villig att lära är han också villig att fortsätta lära ut.

Nicolinn Nilsson
Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.