Annons
Nyheter

Positiva besked av TFF

Det var visserligen bara en träningsmatch. Men TFF gav många positiva besked mot Ängelholm. Seger med 4–1 (2–0). Och det nya spelsystemet, 4-3-1-2, fungerade utmärkt trots att laget bara tränat på det tre gånger.
Nyheter • Publicerad 11 februari 2012

TFF fick ett snabbt kvitto på att det nya spelsystemet är värt att jobba vidare på. 4–1 på superettankollegan Ängelholm. Lägg därtill ett stort spelövertag och flera målchanser som kunde ha gett fler mål.

– Med tanke på att vi haft kort tid på oss med det nya spelsättet utförde vi det jättebra, säger tränaren Alf Westerberg.

Annons

TFF visade på lördagen att de ligger steget före sin premiärmotståndare i superettan 6 april.

Fredrik Jensen inledde målskyttet efter 20 minuter. Ibrahim Koroma hittade Mattias Adelstam i djupled och han hittade Jensen i straffområdet. Avslutet tog i stolpen men han tog hand om returen själv och sköt in ettan.

TFF visade sju minuter senare prov på fint passningsspel igen. Kristian Haynes bröt på offensiv planhalva, han passade till Jensen som hittade Adelstam, han hittade sedan Haynes som tagit sig in i straffområdet och han kunde rulla in 2–0.

Med det nya systemet får Fredrik Jensen avlastning i både presspel och med att hota i djupled när laget har två renodlade anfallare på plan.

– Skönt att få ett kvitto på att spelet fungerar. Mig passar det här systemet jättebra. Vi kommer fram med mer folk i anfallen och jag och Mattias (Adelstam) hittar varandra bra, säger Fredrik Jensen, som gärna har sällskap på topp.

– För mig blir det annorlunda mot tidigare i det defensiva arbetet, jag får jobba mer brett och stöta ut på kanterna mer. Men det är hela tiden tydliga direktiv hur jag ska jobba och det är det viktigaste, säger Jensen.

TFF fortsatte att visa ett bra offensivt spel i andra halvlek. Tio minuter efter paus gjorde Mattias Adelstam 3–0 efter en målvaktsretur efter att Joakim Nilsson först skjutit.

Kristian Haynes avslutade målskyttet fem minuter före full tid när han nickade in 4–1 efter en hörna från Mattias Adelstam.

Adelstam, som nu fått flytta upp på topp, hade en lyckad eftermiddag. Tre målgivande passningar och ett mål. Men han borde ha gjort två mål. I sista minuten nickade han utanför trots att han hade öppet mål.

4-3-1-2 verkar gagna offensiven.

Annons

– Vi får mer variation i anfallsspelet, säger Alf Westerberg.

Defensivt sett med det nya spelsättet då? I vissa stunder av matchen blev det ytor framför TFF:s ytterbackar, bredvid de centrala mittfältarna.

– Vi vill locka motståndarna ut på kanterna också, men det blir mer hål bakåt. Men vi har tid att på oss att jobba för att stänga de ytorna, säger Joakim Nilsson, som har fått en delvis ny roll på mitten och jobbar nu mer centralt jämfört med förra säsongen.

– Det blir vissa nya situationer som uppstår som man inte är van vid men för att vara första gången ser det bra ut. Vi får med mer folk framåt, säger Nilsson.

TFF jobbar nu vidare på spelsättet. Men att de spelar så i premiären är inte säkert.

– Vi har med oss det spelsätt vi jobbat på tidigare också. Det är bra att kunna ha en flexibilitet i våra uppställningar, men detta spelsätt klär truppen bra eftersom vi har många duktiga centrala mittfältare, säger Alf Westerberg som drog en viktig slutsats.

– Att det ser bra ut med en gång visar på ett stort engagemang från spelarna och på vilken fotbollskvalité det finns i truppen.

Ibrahim Koroma fick linka av planen i början av andra halvlek efter att han fått ont i foten, en smäll han ådrog sig redan på träningen i fredags.

– Det är nog ingen fara, han blev nog bara stel, sa Alf Westerberg.

Martin Falkenby
Jonas Jakobsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons