Annons
Nyheter

Nybildat backpar stod pall

0–4 i debuten mot Gais. Tobias Mattssons andra allsvenska match slutade med seger. "Det här känns som revansch."
Nyheter • Publicerad 2 maj 2011
Kristian Haynes togs hårt av Djurgården. Tre gånger om låg han på marken efter smällar. Här är det Pa Dembo Touray som sänkt TFF-mittfältaren. Kort efter gör TFF det viktiga 1–0-målet.
Kristian Haynes togs hårt av Djurgården. Tre gånger om låg han på marken efter smällar. Här är det Pa Dembo Touray som sänkt TFF-mittfältaren. Kort efter gör TFF det viktiga 1–0-målet.Foto: Tomas Nyberg

Tobias Mattsson trodde kvitteringsmålet var ett faktum. Men Djurgårdens sista avslut skruvade sig på rätt sida om stolpen.

– Sedan såg jag att domaren skulle blåsa och tänkte ”Fan vad härligt”, säger 20-åringen efter 3–2 mot Djurgården.

Annons

Lärlingen gick till matchsamlingen utan vetskap om att han skulle kastas in i startelvan. TFF dras med långtidsskador på tre försvarare och under helgen tvingades först Thommie Persson (sjuk) och därefter Tuomo Turunen (skadad i skinkmuskeln) lämna in. Till det viktiga bottenmötet med Djurgården ställde TFF upp med mittback nummer sex och nummer sju på Tom Prahls ranglista.

– Det fanns en oro i och med att de inte spelat tillsammans tidigare, säger Prahl om Mattsson och backkollegan Ibrahim Koroma.

Båda mittbackarna klarade sig bra. Imponerande, inte minst då en förkyld Jonathan Asp tvingades av i paus och tvingade fram ytterligare ändringar i försvarslinjen.

Särskilt Koroma får beröm av Prahl för sitt huvudspel vilket hjälpte till att freda målet i gästernas avslutande kvitteringsförsök.

TFF-tränaren har valt att använda Koroma som mittfältare så här långt i allsvenskan. Som mittback blev han ett alternativ först när alla övriga möjligheter var borta, detta sedan Koroma svarat för direkt svaga prestationer på försäsongen på den positionen.

– I seriematcher har han varit bra som back, säger Prahl och tar upp Örebromatchen som exempel.

Hur ska du använda Koroma nu, mittback eller mittfältare?

– Han får nog vara både.

Med tanke på TFF:s skadeproblem kan det bli aktuellt med fler positionsbyten framöver. Dessutom har Tobias Mattsson visat att han inte nöjer sig med två allsvenska matcher 2011.

– Nu när jag har fått smak på det så vill jag spela. Jag kände mig mycket säkrare nu än mot Gais, säger Mattsson.

Annons

Vem ska du peta?

– Det vet jag inte. Det spelar ingen roll, jag vet var jag står.Martin Falkenby

Louise Löfgren
Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons