Annons
Nyheter

Noring slår självaste legenden Hellström

TFF:s superlöfte, Viktor Noring 18 år, får göra ett rekordtidigt inträde i A-landslagssammanhang.
Nyheter • Publicerad 15 december 2009
Foto: 
Semestermys. Här vid randen av Floridakusten i Fort Lauderdale fick Viktor Noring besked om uttagningen till nästa års första A-landslagstrupp.
Semestermys. Här vid randen av Floridakusten i Fort Lauderdale fick Viktor Noring besked om uttagningen till nästa års första A-landslagstrupp.Foto: 

TRELLEBORG. – Det känns helt fantastiskt, Jag hade definitivt inte ställt in mig på det, säger Viktor från semestern i Florida.

Efter att ha blivit korad till ”Årets nykomling” vid Fotbollsgalan för någon vecka sedan fortsätter alltså utmärkelserna hagla över TFF-målvakten Viktor Noring.

Annons

Uttagningen till Erik Hamréns andra landslagstrupp – Sverige möter Oman vid Persiska viken den 19 eller 20 januari och en annan ännu inte bestämd motståndare några dagar senare – är högst överraskande. Trots att Viktor ändå dokumenterat sig som en av allsvenskans allra bästa målvakter säsongen som gått.

Det är Viktors unga ålder som gör att uttagningen sticker ut ordentligt och utan att ha kunnat kontrollera definitiv fakta, kan Viktor Noring, TFF vara den yngste målvakten någonsin i Sverige som blir uttagen i en A-landslagstrupp.

– Jag vet inte hur det var med Ronnie Hellström, när han debuterade mot Sovjet 1968, undrar Alf Westerberg – som har bra ”koll” på sporthändelser tillbaka i tiden.

Vid en noga kontroll visar det sig att Ronnie Hellström, född den 21 februari 1949, var 19 år, fem månader och elva dagar, när han debuterade mot Sovjet. Det var den 1 augusti 1968 på Nya Ullevi och resultatet blev 2–2.

Det är väl inte troligt – med tanke på att Viktor är den klart yngste av kvartetten målvakter som hänger med – att Viktor får stå mot Oman i första matchen men skulle det hända – ja, då sätter han nog också landslagsrekord.

Viktor är född den 3 februari 1991 och kommer att vara 18 år, elva månader och 17 dagar den 20 januari.

– Jag har väl vetat att man från landslaget varit och tittat på mig, men jag trodde aldrig att jag skulle få chansen redan nu, fortsätter Viktor från Fort Lauderdale och berättar hur han själv fick reda på nyheten.

– Jag blev uppringd av en tidning tidigt i morse.

”Tidigt i morse” innebär mitt i natten i Florida men väckningen i sig störde säkert mindre än nyheten gjorde gott – kan man väl tänka sig.

Viktor och övriga familjen kommer att stanna i Fort Lauderdale till den 28 december och fram till dess ska man hinna besöka såväl Key West söderut som Orlando norrut.

Annons

Hemma i Trelleborg fick målvaktstränaren, Jan Ericsson, reda på nyheten i samband med TFF-träningen.

– Bra gjort av honom, men jag har faktiskt inte haft en tanke på någon landslagstrupp nu. Roligt att man vågar ta fram flera av dessa unga, duktiga spelare som nu alltså får chansen.

Jan Ericsson är väl medveten om hans del i Viktors framgångar, men bryr sig mindre om det. Han kan ändå inte undgå att konstatera:

– Klart det är roligt för mig. Tänk så många som spelar fotboll i hela landet och så hade jag redan på fotbollsgalan två målvakter som korades till ”årets målvakt” och ”årets nykomling”.

– Och så nu detta, men jag tycker det är roligast för grabbarna. Men det är också roligt för Trelleborg och TFF.

Sigge Hansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons