Annons
Nyheter

Max håller både tån och tummen

Max Fuxberg är spelaren som tar tejp till hjälp för att hålla lilltån innanför skon. Han spelar vänsterback i TFF, men drömmer om att spela mittback för Barcelona på Camp Nou.
Nyheter • Publicerad 25 maj 2009
Max Fuxberg har gjort mer plats i högerdojan för sin skadade lilltå. Foto: Martin Falkenby
Max Fuxberg har gjort mer plats i högerdojan för sin skadade lilltå. Foto: Martin FalkenbyFoto: 

– Får jag spela kontinuerligt är jag en bit på vägen, men jag måste börja prestera i Trelleborg först, säger Max Fuxberg, 23.

Max är måhända en doldis men en av de spelare som Tom Prahl plitar ner först i laguppställningen.

Annons

– Max är en väldigt bra försvarsspelare, han är väldigt bra en mot en. Han är snabb och har förbättrat sitt positionsspel. Får han kontinuitet i sitt spel och spelar 10 till 15 matcher i rad kan han ta ett kliv till. Han kan bli bättre på att gå på offensiven, där kan han bli lite obeslutsam, säger TFF-tränaren.

Max Fuxberg håller till viss del med Tom Prahl.

– I många matcher har jag haft direktiv att plocka bort någon av motståndarnas duktiga spelare, då blir man lätt återhållsam. Jag vill komma mer och mer på kanten och det kanske jag kan göra nu när jag blivit mer bekväm i min roll. Jag kom till Trelleborg för att spela mittback, men skador har gjort att jag fått spela mest ytterback.

Skador har också hindrat Max Fuxberg. Senaste blessyren, en bruten lilltå, har gjort att han tvingats ta en bedövningsspruta för att kunna spela de senaste matcherna.

Dessutom har han sprättat upp lädret på skons utsida för att den inte ska klämma åt. Max hemmabygge innehåller dessutom några varv tejp för att inte tån ska hamna utanför.

Det har gått förvånansvärt bra.

Mot Helsingborg gjorde han sitt första allsvenska mål och bidrog starkt till poängen. Senast raderade han ut vårens bästa spelare i Djrgården Boyd Mwila totalt.

– Tydligen spelar jag bäst när foten är bedövad… Ärligt talat så har jag ändå varit hyfsat skadefri, jag har fått kontinuitet och känner att jag har förtroende. Jag har också trott på mig själv hela tiden.

Efter målet i Helsingborg berättade han i tv om vem han hämtat inspiration från när det gäller tvåfotsdribblingen. Brassen Denilson, av många glömd efter ett par fina säsonger i Real Betis för tio år sedan, men Max Fuxberg har järnkoll på internationell fotboll.

– Jag kollar på väldigt mycket fotboll, minst en match om dagen. Framför allt kollar jag på La Liga. Jag ser alla Barcelonas matcher och nästan alla Reals matcher, jag vill se när de tappar poäng.

Annons

Barcelona är laget i Max hjärta alltsedan Rivaldo spelade för katalanerna. På onsdag väntar Champions League-final.

– Jag kommer bli nervös eftersom vi har avstängningar och skador, men jag har inte tappat hoppet. United är favoriter, har en bredare och starkare trupp och Barcelonas försvarsspel i Uniteds omställningar kommer bli avgörande. Mitt tips är oavgjort efter full tid och sedan avgör Messi med ett solomål.

Max Fuxberg slipper Leo Messi i Borås. I stället väntar Emir Bajrami.

– Han är rörlig, kvick, smart och har en väldigt bra högerfot. Det gäller att vara beredd.

Och Max verkar beredd. Skon är tejpad, nu väntar bara bedövningssprutan.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons