Annons
Nyheter

Många nya roller men ingen hjälteroll

Derbyt i Malmö var inget större skådespel. Ingen tog på sig hjälterollen och därför blev det också oavgjort – för fjärde derbyt i rad mellan TFF och MFF.
Nyheter • Publicerad 20 april 2009
Foto: 

Det finns krönikor som jag skriver mer än gärna. Dennis Melander derbyhjälte i Malmö är en sådan. Nu blir det inte så. Millimetrarna var mot oss – Dennis och mig. Stolpe ut i stället för stolpe in. Hans allsvenska målskörd är fortfarande ett (segermålet i Kalmar för snart två år sedan), men han hann tänka att vänsterskottet i första halvlek skulle ge utdelning.

– Det var många tankar efter att jag skjutit. Jag såg att Sandqvist inte var i närheten. När den inte satt blev det ett stort "Faaaan!".

Annons

Och så la han till:

– 2–0 hade varit ett bra utgångsläge.

Jag skulle vilja påstå att derbyt hade varit dött.

Men kapten Dennis blev inte hjälte. Han fick se förre kaptenen Mattias Thylander klackassistera fram till fartfantomen Daniel Larsson i motattacken som följde.

Och det ska sägas med en gång: 1–1 var ett resultat som speglade matchen väl, med ett Trelleborg som var bäst i första halvlek och ett Malmö som tog över totalt i andra, men som skapade förvånansvärt lite i chansväg.

Malmö FF har plötsligt – efter blott tre matcher av en evighetslång allsvensk säsong– seglat upp som en guldkandidat. Och visst är det ett bra betyg att ta full pott trots att spelet inte sitter.

Men i så fall borde TFF ligga väl så bra till om den tesen ska följas. Spelmässigt har laget fortfarande långt kvar till höstens fina flärdfulla fotboll.

Derbymatchens första halvlek var årets bästa – trots så många spelare i nya roller. Andreas Drugge täckte upp för skadade Magnus Andersson på ett imponerande sätt. Det var så att jag trodde att det faktiskt var Magnus som plötsligt hittat storformen igen – så bra var Drugge.

Än bättre var den andre vikarien i rollen som defensiv mittfältare, han som alltid kryssar mot MFF – Kristian Haynes.

– Jag har inte sett mig själv som innermittfältare, men Tom trodde på mig och det kändes bra. Jag är mer med i händelserna än när jag spelar ute på kanten.

Annons

Jag har imponerats av Kristian Haynes hårda defensiva jobb sedan förra derbyt – det på gamla Stadion. På söndagen fick han större ansvar och svarade med att bära bördan på sina relativt smala axlar och bära upp sitt TFF mot det ljusblå storlaget.

Haynes kan ha spelat in sig i en ny roll permanent, åtminstone visade han att Tom Prahl har ännu ett bra alternativ som innermittfältare.

Fisnik Shala skulle ha spelat på topp på Fredrik Jensens bekostnad. Nu, med rockaderna efter Magnus skada, blev det att han fick ta steget ner i Drugge-rollen.

Ett gigantiskt ansvar för den unge talangen för det är den positionen som är navet för en fungerande TFF-offensiv. Han ska fördela bollar, skapa ytor åt medspelarna och störa motståndarnas speluppbyggnad. Det gick bra i första halvlek, men i andra isolerades han när medspelarna sjönk allt längre ner i sina positioner.

När jag pratade med honom efteråt sa han att det var en liten chock att på förmiddagens få beskedet om platsförändringen. Det finns ju lättare matcher att gå in och ta den rollen än på Malmö Stadion.

Shala lämnades ensam och anfallen blev därigenom alldeles för korta.

Kristian Haynes var självkritisk och tyckte att laget borde ha stått upp bättre efter pausen. Men så fick trelleborgarna också jaga mycket boll. Det märkliga var att inte MFF lyckades skapa mer av sitt kraftiga bollinnehav.

MFF kan mycket väl vinna allsvenskan. Rasmus Bengtsson sa att hans gamla klubb kan bli topp fyra, och så tillade han att hans TFF också kan placera sig i den regionen – med brasklapp att laget måste få vara skadefritt.

Å andra sidan består truppen av spelare som kan ikläda sig alla möjliga och till synes omöjliga roller.

Apropå spelare som klär sig i nya roller. En av skillnaderna mellan Andreas Isaksson och Viktor Noring ska vara att A-landslagets sista utpost är en bättre linjemålvakt. Räddningen som Viktor svarade i första halvlek – på Guillermo Molins skott – hade till och med "Isak" varit avundsjuk på. Vi kan redan ha sett årets räddning i allsvenskan.

Han gjorde den, och en prickfri insats i övrigt, inför ögonen på bland andra Jörgen Lennartsson – U21-landslagets förbundskapten. Fortsätter Viktor spela så här borde han ta en plats i truppen till U21-EM i sommar. Viktor Noring är redan en bättre målvakt än Johan Dahlin. Basta!

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons