Annons
Nyheter

Kommunen erkänner TFF-miss

TFF har inte betalat planhyra för Vångavallen för 2008. En miss från kommunens sida hävdar klubben och får medhåll – av kommunen.
Nyheter • Publicerad 29 maj 2009

– Avtalet löpte ut 2007 och vi förutsatte att planhyran skulle vara densamma. Utan diskussion och utan information höjdes hyran, säger TFF-ordföranden Per-Anders Abrahamsson.

Den nya planhyran fastställdes av fritidsnämnden hösten 2007. Först ett år senare, i november 2008, fick klubben reda på att planhyran höjts och det var när fakturan damp ner på TFF-kansliet.

Annons

– Det är tydligt att kommunikationen har brustit. TFF hade inte informerats och jag kan förstå att de blev sura. Vi har brustit i förvaltningen, det är dåligt skött och det är beklagligt, säger Kent Sjövall som tog över som fritidschef i höstas.

Har ni ändrat rutinerna?

– Jag vet inte vilka rutiner som funnits här tidigare, det finns inte mycket som är skrivet. Nu har vi i varje fall ändrat så att klubben ska betala vid två tillfällen per år. Vi har delat upp det så att vi inte tar fullt så stor kreditrisk.

I nästa vecka ska parterna träffas för att komma överens om ett större avtalspaket, inklusive sponsring. Det handlar om en långsiktig lösning som ska gälla till och med 2012.

Fritidsnämndens ordförande, Mats Svensson (KD), vill ha en så enkel lösning som möjligt.

– Vi vill rensa upp i avtalen – jag har bland annat sett ett papper som sträcker sig från 1970-talet. Det har varit alldeles för luddigt och jag tror inte att någon har vetat den slutliga summan.

Mats Svensson säger att kommunstyrelsen har att bestämma om kommunen ska sponsra klubben och i så fall med hur mycket.

– Planhyran är fastställd till 450 000 kronor. Det är vad vi i förvaltningen får in och det finns ingen prutmån. Sedan har kommunstyrelsen att avgöra vad ett allsvenskt fotbollslag är värt i kronor, det kan inte vi i fritidsnämnden göra.

Per-Anders Abrahamsson ser fram emot nästa veckas möte med kommunens företrädare.

– Vi vill komma till avslut. Vi har haft en planhyra som en del politiker ansett vara låg och visst betalar många allsvenska lag en högre avgift, men de har också ett helt annat stöd av sina kommuner i form av sponsring. Jag anser att kommunen får ut mycket av att ha ett lag i allsvenskans övre skikt.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons