Annons
Nyheter

Klubbrekordet ska äntligen slås

TFF har chans att slå klubbrekord ikväll. Fyra raka allsvenska segrar har inte hänt tidigare. Allsvenskans sämsta bortalag är hindret på vägen mot rekordet.
Nyheter • Publicerad 2 augusti 2010
Alf Westerberg och Tom Prahl har båda varit med och vunnit tre raka allsvenska matcher med TFF. Men aldrig fyra. Ikväll kan klubbrekordet ryka, men då krävs seger mot Halmstad.
Alf Westerberg och Tom Prahl har båda varit med och vunnit tre raka allsvenska matcher med TFF. Men aldrig fyra. Ikväll kan klubbrekordet ryka, men då krävs seger mot Halmstad.Foto: Julia Lindemalm

Ikväll kan Halmstad göra AIK, Örebro, Umeå och Hammarby sällskap. Det är klubbar som spräckt TFF:s segersviter i allsvenskan.

Inte mindre än sex gånger tidigare har TFF tagit tre raka matcher för att sedan stupa på den fjärde.

Annons

– Det speglar hur svårt det är att vinna i allsvenskan. Det är svårt för vilken klubb som helst, även för topplagen, att vinna fyra raka matcher. Och vi har oftast befunnit oss i de lägre regionerna, säger Alf Westerberg.

Dagens tränarduo är faktiskt med och delar gällande klubbrekord. Tom Prahl 1993 (två gånger om) och 1995, Alf Westerberg två gånger 1999.

– Det är alltid en balansgång hur man ska agera som tränare, säger Alf Westerberg.

– Antingen gör man en grej av det och pushar spelarna för att de inte ska känna sig mätta eller så pratar man inte om det för att inte öka anspänningen.

Det där med mättnadskänsla var Alf Westerberg med om just 1999. På våren hade laget tre raka segrar när Örebro blev för svårt.

– Vi var verkligen inte sämre än vad Örebro var, men vi hade just vunnit derbyt mot MFF.

– På hösten hade vi en urladdning och hade klarat kontraktet i näst sista omgången. Då åkte vi till Söderstadion och mötte ett Hammarby som var piskat att vinna. Efter 35 minuter låg vi under med 0–4. Det var fruktansvärt.

Hammarby spelade för sin existens då. Det gör inte Halmstad ikväll, men det är ändå ett lag som vill lyfta sig.

– Det är allsvenskans sämsta bortalag vi möter, men det är ett lag i god form, påpekar Alf Westerberg.

TFF-tränaren pekar på en skillnad jämfört med tidigare sviter. Den här gången har hans lag haft ett längre uppehåll mellan segern mot Gais och dubbeltriumferna mot Gefle.

Annons

– Vi gick på en mina i träningsmatchen mot Nordsjälland. Där fick vi justera lite och spelarna blev mer medvetna vad de behöver göra.

Viktigt att poängtera när det gäller de matcher som segersviten spruckit är att fem av sex gånger har TFF spelat på bortaplan.

– Historiskt sett så har det här alltid varit ett hemmafäste.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons