Nyheter

"Jag mådde inte bra i TFF"

Han mobbades av fansen och valde att lämna TFF i somras. Nu gör Mattias Adelstam succé i Hammarby. Men ikväll får han inte spela.
Nyheter • Publicerad 29 oktober 2012
Mattias Adelstam i TFF:s tröja.
Mattias Adelstam i TFF:s tröja.Foto: STEFAN JERREVÅNG / SCANPIX

Mattias Adelstam mobbades av TFF-fansen denna säsong och i juli ville han lämna klubben till varje pris. Hemmamatchen mot Ljungskile 1 juli blev nådastöten. När han byttes ut buades han ut av delar av hemmafansen, trots att laget då ledde matchen med 1–0.

Adelstam blev så sårad att han låste in sig på toaletten efter matchen. Efter det bestämde sig han för att lämna klubben, och han kom överens med TFF att bryta sitt kontrakt som skulle gå ut efter säsongen.

Adelstam skrev då istället på för Hammarby. Nu har han bott snart tre månader i huvudstaden och han har fått ny fart på sin karriär.

– Jag trivs jättebra här, jag ångrar inte alls att jag lämnade TFF, säger anfallaren.

Saknar du TFF?

– Nej det gör jag inte. Klart jag saknar vissa kompisar i laget, men inte själva tillvaron där, jag är glad att den tog slut.

– Jag mådde inte bra i TFF när det blev som det blev. Jag fick inte ut mycket av min fotboll, det är inte kul att spela när folk inte gillar det man gör, säger Adelstam.

– Mina två första veckor i Hammarby är de två bästa i mitt liv, trots att jag inte fick spela matcher under den tiden. Jag mådde så bra inombords att jag gjorde mål på allt på träning.

Vad är skillnaden mellan klubbarna?

– Allt är så mycket större här. Det finns bättre resurser i klubben. Framförallt fansen är annorlunda också. Här är fotboll som en kultur, de brinner för det. I början kom folk fram till mig på stan och önskade mig lycka till och ville snacka. Det har jag aldrig varit med om tidigare.

Vad känner du för TFF idag?

– Klart jag har känslor för klubben. De uppfyllde min dröm att få spela i allsvenskan och jag är tacksam för åren där. Och jag känner för spelarna i laget. Samtidigt är det fel på lite saker i klubben, det sa jag till dem när jag lämnade. Jag känner starkt för Kronvall (Mattias, klubbdirektören), han är en fantastisk människa. Men de andra högsta hönsen i klubben ger jag inte mycket för.

I de två senaste matcherna har Adelstam gjort fyra mål, tre i hemmamatchen mot Degerfors och senast det avgörande målet i 1–0-segern mot Ljungskile. Totalt har det blivit fem mål i Hammarby sedan han började spela för laget i augusti.

– Det har gått bra i alla matcherna sedan jag kom hit men det har inte lossnat tidigare, jag har haft oflyt. Men dagarna innan matchen mot Degerfors fick min sambo jobb och då kände jag att mycket släppte mentalt. Nu kan vi komma in i livet här. Det hjälpte mig även på planen, säger Adelstam.

Men han kommer inte att försämra TFF:s chanser i kvalkampen. Han får nämligen inte spela ikväll.

– Vi kom överens om det när jag skrev på för Hammarby. Det är lite synd, klart man vill spela, men jag respekterar beslutet, säger Adelstam.

Hammarby har inget att spela för vad gäller streck i tabellen. Matchen ikväll marknadsförs som den sista höstmatchen på Söderstadion, i juli nästa år står lagets nya arena, Tele2-arena, klar.

– Vi är mer eller mindre klara som fyra, men vi vill skapa en vinnarmentalitet i laget till nästa säsong. Vi håller på och bygger något nytt och då är det viktigt att fån in den känslan.

Varför har det gått dåligt för TFF i år?

– Försäsongen kändes jättebra sedan började det strula. Flera spelare blev skadade, Alf blev sjukskriven och det kändes lite rörigt. Men skadorna gör att det inte blir någon kontinuitet i laget. Och alla pratar om skadorna hela tiden, det blir negativt för oss spelare i längden.

– Alltså det är ingrott i de där jävla väggarna den där skadeproblematiken. De får nog riva väggarna på långsidan för att få bot på det.

Madeleine Gripsten
Jonas Jakobsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.