Annons
Nyheter

Han vill inte lida en gång till

Jonny Green har följt TFF i 35 år. På lördag är han i Göteborg när TFF spelar för att hålla sig kvar i division ett södra.
– Jag kan inte ens föreställa mig hur det kommer att kännas på lördag om det går dåligt.
Nyheter • Publicerad 30 oktober 2014
Jonny Green har följt TFF i 35 år. Sällan har det varit så tungt att supporta laget som nu. På lördag är han på plats på Valhalla IP i Göteborg när TFF spelar för att hålla sig kvar i division ett.
Jonny Green har följt TFF i 35 år. Sällan har det varit så tungt att supporta laget som nu. På lördag är han på plats på Valhalla IP i Göteborg när TFF spelar för att hålla sig kvar i division ett.Foto: Foto: Tomas Nyberg

TFF:s supportrar är hårt prövade nu för tiden. Och på lördag kan det bli en av de mörkaste dagarna i föreningens historia.

Trelleborgs FF måste med all säkerhet vinna mot Örgryte för att inte ramla ur division ett.

Annons

– Att ramla ur allsvenskan och superettan är en sak, men det här kunde man inte tro, konstaterar Jonny Green.

I 35 års tid har 46-åringen varit trogen och stolt blå. Han kommer att vara det i framtiden med. Men det smärtar att föreningen i hans hjärta nu kan åka ur en serie för tredje gången på fyra år.

– När spelschemat kom i vintras blev man glad när man såg det, Örgryte borta i sista omgången hoppades man skulle bli en avgörande match om seriesegern. Fast nu är det på andra hållet, säger Jonny Green och skakar på huvudet.

Vi träffas på Vångavallen. En plats han håller varmt om hjärtat. Där har han upplevt många härliga minnen. Avancemanget till allsvenskan 1984 håller han som högst, tillsammans med Uefacup-matcherna mot Blackburn och Lazio.

Nästa år kan det vara Nosaby, Asarum och Kvarnby som kommer till arenan där han följt klubben i sitt hjärta sedan slutet av 1970-talet.

– Jag har varit i Höör, Arlöv och Kirseberg och sett TFF när jag var ung. Men division två kommer att kännas konstigt, det är ju egentligen division fyra, påpekar Jonny Green.

Känns situationen overklig?

– Ja det gör den lite. Att inte vinna serien är en sak, men att åka ut, det finns bara inte. Med den tränare och de spelare som värvades fanns det förutsättningar att vinna serien.

Varför har det gått dåligt enligt dig?

– Det är nog inställningen det handlar om mycket. Jag menar inte att någon medvetet är dålig men vissa har varit nonchalanta i matcherna. Och i de sista matcherna har det varit för mycket slarv som lett till insläppta mål.

Annons

– Vi skulle också behövt en riktig målskytt, en Mats Lilienberg eller Andreas Hermansson som gör en 15 mål i alla fall, fortsätter Green, som är sekreterare i TFF:s supporterklubb True Blues.

På lördag sätter sig Jonny Green på supporterbussen upp till Göteborg. Han kommer att plågas i 90 minuter. Men efteråt hoppas han att glädjen tar över och vinner känslomatchen mot lidandet.

– Efter matchen i lördags var det ingen som sa att han skulle till Göteborg, men så fort Trollhättan fick stryk i måndags var vi flera som direkt sa att vi skulle upp till Göteborg. Förhoppningsvis fyller vi en buss.

– Det känns lite oroligt, men i och med att Trollhättan förlorade behöver vi ju "bara" vinna vår match, det känns mer hoppfullt nu än efter matchen i lördags mot Norrby. Vi ska göra vårt yttersta i alla fall för att heja fram laget. Sedan hoppas jag att spelarna gör sitt, säger Jonny Green.

På sitt jobb som charkuterist i Malmö får han många gliringar från sina kollegor som är MFF:are.

– Det får jag hela tiden men jag är som en våt svamp, det rinner av mig, skrattar Jonny Green.

Dagar som dessa är det tufft att vara TFF-supporter. Men Jonny Green hoppas att han inte blir pikad på jobbet på måndag, eller lika mycket i framtiden.

– Kanske skulle det ha blivit en ordentlig nystart redan när vi trillade ur superettan, en nystart på samtliga plan i föreningen. Det måste man göra nu till nästa säsong.

Förutom att han ser alla hemmamatcher brukar han åka på flera bortamatcher varje säsong också. Bortamatchen på lördag blir känslofylld.

– Det är nu de rutinerade spelarna ska lyfta sig och så måste de ta tillvara på sina chanser.

Annons

Kan TFF komma tillbaka till elitfotbollen?

– Superettan tycker jag att vi ska kunna komma tillbaka till. Det finns mindre klubbar än TFF i den serien nu, som Ljungskile och Ängelholm, säger Jonny Green, väl medveten om att den serien nu är några år bort.

Men han hoppas att den nivån inte är ännu längre bort på lördag kväll.

– När vi trillade ur superettan är nog det värsta jag varit med om. Jag kan inte föreställa mig hur det kommer att kännas på lördag om det går dåligt, säger Jonny Green.

Lisa Kron
Jonas Jakobsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons