Nyheter

Han ska ge spelarna ett mentalt övertag

Det har inte varit lätt för spelare i TFF det senaste året när förlusterna lagts på hög. Idrottspsykologen Tord Emnert försöker se till så att spelarna hittar självförtroendet trots alla motgångar. Och det ska bidra till att laget stannar kvar i superettan.
Nyheter • Publicerad 19 oktober 2012
Idrottspsykologen Tord Emnert är Trelleborgs FF:s hemliga vapen i slutskedet av superettan. Emnert försöker se till så att spelarna hittar det nödvändiga självförtroendet trots alla motgångar.
Idrottspsykologen Tord Emnert är Trelleborgs FF:s hemliga vapen i slutskedet av superettan. Emnert försöker se till så att spelarna hittar det nödvändiga självförtroendet trots alla motgångar.Foto: Claes Nyberg

TFF-spelarna är just klara med sitt andra träningspass för dagen och det är full rörelse i korridoren i Vångavallen. Ljudnivån är hög och glädjen påtaglig. Segern i senaste matchen har höjt stämningen – och självförtroendet på samma gång.

I korridoren vandrar en man med mustasch som hälsar glatt på alla. Han, Tord Emnert, har sedan i juni varit en del av laget. Psykologen går runt och småpratar med flera spelare och frågar hur de mår. Han vill att de ska må bra.

Han står och pratar med Kristian Haynes samtidigt som vänsterbacken Tobias Malm gör high five med handen i luften mot Emnert när han går förbi dem.

– Stämningen har höjts avsevärt efter segern mot Landskrona Bois. Bara man får en vinst studsar självförtroendet upp. Bästa medicinen för att spelarna ska må bra är att vinna matcher, säger 64-årige Tord Emnert.

Men hans jobb är att se till att spelarna mår bra och tar med sig positiva känslor från varje match, även efter förluster.

– Det finns ju två sidor med varje spelare, dels det fotbollsmässiga, dels det privata. Privatlivet påverkar också prestationen. Man måste må bra för att kunna prestera.

I juni tog klubben kontakt med den legitimerade psykologen som tidigare har hjälpt flera elitlag i olika sporter, bland annat LDB FC Malmö. TFF märkte att förlusterna tärde på spelarna och ansåg att det behövdes en extra resurs för att stärka dem mentalt.

– Min uppgift är egentligen att se till så att spelarna är i så bra tillstånd som möjligt för att prestera så bra som möjligt, förklarar Tord Emnert.

När han började i TFF pratade han individuellt med alla spelarna.

– Jag skaffade mig en bild av hur det såg ut i föreningen och sedan kom jag med ett förslag hur vi kunde arbeta vidare. Det finns inga färdiga paket, det kan skilja mycket mellan olika lag, precis som det skiljer mellan olika människor, säger Tord Emnert.

Han arbetar mest som arbetslivspsykolog men de senaste tio åren har han även hjälpt idrottsutövare.

– Jag är ett bollplank åt tränarna samtidigt som jag pratar med spelarna så mycket jag kan, både individuellt och i grupp.

Det är småsamtal efter träningarna men även längre samtal individuellt med alla spelarna.

– Det handlar om beteenden och attityder, att försöka hjälpa spelarna vad de kan förändra för att nå dit de vill, säger Emnert som haft två längre samtal med varje spelare sedan han började.

– Det är bra att ha någon utomstående att prata med. Även om det inte skulle bli något konstruktivt av det kan man få ut det som man håller inom sig. Det är bra att ha någon som suger in det du säger och analyserar det, säger målvakten Fredrik Persson.

– Hur mycket det hjälper rent sportsligt är svårt att svara på. Men självkänslan kan höjas. Tord kan få en lugnande effekt på oss spelare och vi behöver all hjälp vi kan få i det här läget, fortsätter Persson.

– Jag tror på modellen. Förhoppningsvis är han en av orsakerna till att det finns en optimistisk anda inom gruppen nu. Jag hoppas att han ger oss en bra effekt, säger tränaren Anders Grimberg.

– Efter en förlust kan en spelare vara helt nere men jag försöker svänga på det, spelaren gjorde bra saker också trots att laget förlorade, då gäller det att tänka på de sakerna.

Efter varje match ska spelarna tänka på tre frågor.

Vad gjorde du bra?

Vad kan du förändra?

Vad tar du med dig till nästa match?

– Detta är ett redskap för att spelarna ska kunna prestera bättre i nästa match. Det är egentligen enkelt men många spelare analyserar inte sin prestation, säger Emnert som själv spelade fotboll och handboll till junioråldern.

– Killarna är duktiga på att uttrycka sig och delge sina känslor. Där håller de allsvensk klass, säger Tord Emnert och ler.

Fyra spelare har valts ut som modeller, förebilder, för laget.

– De ska förgå med gott exempel, visa hur man beter sig både på planen och i omklädningsrummet. De ska driva laget och påverka de andra spelarna, berättar Emnert.

De fyra spelare han valde var Dennis Melander, Magnus Andersson, Kristian Haynes och Peter Abelsson.

– Det är fyra olika personligheter som på ett bra sätt kan tal om för de andra att; det här vill vi, och det här gör vi, berättar Emnert.

Han har även varit rådgivare via Riksidrottsförbundet och hjälpt individuella idrottare.

– En del av idrottspsykologin är mental träning, bland annat att lära sig visualisera. Genom att använda alla sina fem sinnen kan spelarna spela upp bilder från matcher och tänka på de bra sakerna. De har ett inre samtal med sig själv, och tar fram positiva bilder.

– Jag hjälper även spelarna med avspänning. Om man är för nervös inför matcher måste man få ner anspänningsnivån. Jag kan lära dem att tänka på vissa saker som får ner anspänningsnivån, men det måste man träna på.

Det är många små detaljer som tillsammans ska bidra till att TFF klarar sig kvar i superettan. Gör klubben det har även Tord Emnert lyckats med sitt uppdrag.

Madeleine Gripsten
Jonas Jakobsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.