Annons
Nyheter

Gefle knäcker experterna

Det spelar ingen roll vilken tidning eller hemsida man går tillbaka till – inför årets allsvenska start tippades Gefle IF nästan samstämmigt sist eller nästsist.
Nyheter • Publicerad 30 maj 2009

Så här kunde det låta bland kommentarer:

”Tror att Gefle kan få det riktigt tungt i år. Vem ska göra målen till exempel? Dessutom försvann ju försvarsklippan Anders Wikström till Elfsborg.”

Annons

Hur har det då gått? Jo, Gefle IF är den stora positiva överraskningen i årets allsvenska så här långt och ligger på en mycket hedrande femteplats med 19 poäng. Att jämföra med TFF som ligger sjua med 16 poäng.

Gefle verkar lite i dag som Kalmar för ett par år sedan och de båda klubbarna har också liknande tränartankar. För ett par år sedan förlängde Kalmar med Nanne till och med 2013 och i fjor förlängde Gefle med Per Olsson till och med 2012. Det kallas kontinuitet!

Per Olsson sitter dessutom som sportchef i Gefle och till sin hjälp har han fått den förre Örebrotränaren, Urban Hammar. Tillsammans har dessa båda lotsat fram Gefle till följande imponerande svit i årets allsvenska: Kalmar 1–1, Hammarby 2–1, Djurgården 0–0, Gais 0–0, MFF 0–0, Örebro 2–0, BP 3–2, Halmstad 2–0 samt AIK 1–0. Förlusterna har kommit mot Elfsborg 1–2 och Göteborg 0–3.

– Mot Elfsborg kom deras segermål med fem sekunder kvar och den enda matchen vi inte alls var med var den mot IFK Göteborg, analyserar Per Olsson.

På frågan ”vem ska göra målen?” har svaret blivit detta: Hasse Berggren är uppe i fem mål, Amadou Jawo – som kom från Vallentuna i fjor har utvecklats vidare och har gjort tre, precis som Yussif Chibsah – som kom från Israel i fjor.

– Bakåt har Daniel Theorin imponerat tillsammans med nye Omar Jawo, från Väsby och som faktiskt var och provade hos TFF också, fortsätter Per Olsson.

Till allt detta positiva på spelarsidan vill Per Olsson också lägga den fina start hans lag fick:

– Ja, först fick vi 1–1 hemma mot Kalmar och sedan tog vi fyra poäng i Stockholm, via 2–1 mot Hammarby och 0–0 mot Djurgården och överhuvudtaget är vi mycket bättre borta i år.

En starkt bidragande orsak till Gefles positiva spel är också Jonatan Bergs fina spel och han har legat bakom flera av lagets mål. Jonatan kom från Göteborg inför årets säsong och är samme Jonatan som spelade med TFF under 2007.

Sigge Hansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons